Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Rezsikrízis megoldása a lakóingatlan korszerűsítésével? A legfontosabb kérdés; Állami támogatásból vagy szabadfelhasználású hitellel oldjuk meg? Mutatunk kettő megoldást.

Bizonyára sokan vannak, akik eddig is azon gondolkoztak, hogy jó lenne a lakásuk vagy a házuk korszerűsítését megoldani, de a várhatóan drasztikus gáz és jelentős áramszámla növekedés most még inkább felfokozta a megoldását ennek a problémának. A szigetelés, nyílászáró csere, vagy a fűtés korszerűsítéshez most nagyon kedvelt napelem telepítése is jelentős költséggel járhat.


Az egyik megoldás, állami támogatást használása a felújításhoz. De mit vihetünk igénybe?


A lakáshitel kalkulátor oldalon is elérhető „Állami támogatás kisokos” segítségével is tájékozódhatsz az elérhető támogatások mértékéről és szabályairól, de egy korábbi cikkünkben is írtunk arról, hogy mi lehet a legjobb megoldás; „A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása”, amelynek a lényege, hogy a teljes felújítási költség 50%-át, maximum 3.000.000 Ft összeget támogat az állam. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a legnagyobb mértékű támogatást 6.000.000 Ft összegű felújítás esetén lehet elérni, mert ott ténylegesen az 50%-át most az álam állja (fontos kitétel, hogy a „támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet”).


A másik -vagy kombinált- megoldás a szabadfelhasználású jelzáloghitel vagy személyi kölcsön felvétele.


A személyi kölcsön legfontosabb előnye, hogy nem kerül jelzálog bejegyzés az ingatlan tulajdoni lapjára, a szabadfelhasználású jelzáloghitel előnye pedig, hogy hosszabb futamidőre, ezáltal alacsonyabb törlesztő részlettel vehető fel. Lakáshitel és személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével nézzünk 1-1 példát; 3 millió forint felvétele, 5 éves futamidőre 400 ezer forint jövedelem mellett. Nézzük milyen ajánlatokat kapunk!


A személyi kölcsön kalkulátor használatával a legkedvezőbb ajánlat 3 millió forint felvételéhez az „Otthonfelújítási kölcsön”, amelyet kifejezetten az Otthonfelújítási támogatás „mellé” és a 3 millió forint maximális kihasználáshoz lehet igénybe venni. A hitel kamata maximum 3% lehet, így a törlesztő részlet 53.906 Ft/hó.


Amennyiben nagyobb összegre van szükségünk vagy nem felelünk meg az otthonfelújítási támogatás feltételeinek, akkor érdemes lehet megnézni, hogy szabadfelhasználású jelzáloghitellel meg tudjuk-e oldani a korszerűsítést. Ehhez is néztünk egy példát a korábbi 6 millió forintos költségvetés figyelembevétele mellett. A lakáshitel kalkulátornak amennyiben a hitelcélt a „szabad felhasználásra” állítjuk és a hitelösszeget 6 millió forintra, a jövedelmet 500 ezer forintra, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy akár 74.038 ft/hó* törlesztő részlettel vehetünk fel hitelt 10 éves futamidőre.**


Tipp: Nézzük meg, hogy az éves fogyasztás alapján mennyire változik meg az ingatlan fűtés és/vagy áram számlája és ha a korszerűsítésre fordított támogatás/kölcsönnel ezt csökkenteni tudjuk, akkor kiszámolhatjuk, hogy a korszerűsítésre fordított beruházás megtérül-e?


*CIB Bank, CIB: CIB10 szabadfelhasználású ingatlanfedezetes kölcsön (Felújítási kedvezménycsomag), 10 éves kamatperiódussal
** Az összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a polgári törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).