Lakáshitel


Mit kell annak tudnia, aki lakáshitel felvételén gondolkodik?

Lakáshitel felvételén gondolkodik, de még nem jutott el addig, hogy felkeresse a pénzintézeteket? Bizonyára mindannyian egyetértünk abban, hogy érdemes jó előre feltérképezni a lakáshitel feltételeket, hogy tisztában legyen vele, mire is számíthat jelenleg Magyarországon. Azt mindenképpen érdemes már előre tudni, hogy a lakáshitel ügyintézés időigényes lehet, ugyanis a pénzintézetek sok dokumentumot bekérnek, miközben az illetékes banki szakemberek is hetekig dolgozhatnak egy-egy döntésen. Általánosságban elmondható, hogy a lakáshitel összege jó esetben 4-6 héten belül kerülhet az igénylő, vagy a lakás eladójának bankszámlájára.

A hitelügyintézés procedúráját könnyen meggyorsíthatja egy olyan szakértő segítsége, aki már jól ismeri a rendszert és a különbőző lakáshitel kondíciókat. Ő ugyanis tisztában van vele, hogy az egyes pénzintézetek milyen feltételeket határoznak meg,  így azt is tudja, hogy pontosan milyen dokumentumokat kérnek be. Egyértelmű, hogy a lakáshitel igénylő ügyfelek lehetőségeit nagy mértékben befolyásolja a kiszemelt ingatlan értéke, valamint a lakáshitelt igénylő jövedelmi helyzete. A hitelbírálat folyamán a bank mindkettőt ellenőrzi. Felméri az ingatlan adottságait, és bekéri az ügyfél jövedelmét igazoló papírokat is. Bár kimondható, hogy minden egyes lakáshitel kérelem egyedi, természetesen léteznek általános érvényű szabályok is.
Az előírások szerint a lakáshitel maximális összege már nem haladhatja meg az ingatlan piaci értékének 80 százalékát. A bankok önként vállalt gyakorlata szerint viszont a fedezetül felajánlott ingatlan értékének maximum a 60-70 százalékát fizetik, a maradékot pedig az ügyfélnek kell állnia önerő formájában. Ez azért is fontos, mert nemfizetés esetén így egy esetleges későbbi árverezés esetében az ügyfél is kaphat pénzt a kényszereladással szerzett árból.

Nem mellékes szempont, hogy az összes havi törlesztőrészlet a lakáshitel törlesztőével együtt nem rúghat magasabbra, mint az ügyfél jövedelmének 50 százaléka, igaz, ez az arány 400 ezer forint felett 60 százalékra növekszik. A gyakorlat szerint a jövedelem magasabb hányada fordítható hiteltörlesztésre, amennyiben az ügyfél kisebb kockázatú, hosszabb kamatperiódusó lakáshitel konstrukciót vesz igénybe. Ennek az a célja, hogy a várható kamatemelésnek az adósok jobban ellenálljanak.

A fentiekből az következik, hogy egy 20 millió forint értékű ingatlanra maximum 15-16 millió forint lakáshitel várható a pénzintézettől. Egy már átlagosnak mondható, havi 200 ezer forintos nettó jövedelem esetén a törlesztőrészlet akár a 100 ezer forintot is elérheti. Más kérdés, hogy manapság ki és hol talál lakást 20 millió forintért példának okáért a fővárosban. Az ingatlanpiac változása miatt egyre többen költöznek el Budapestről, mert a vonzáskörzetében még valamivel alacsonyabbak az ingatlanárak.