Hitelkalkulátor


Fix vagy változó kamatozású lakáshitelt válasszunk?

Ebben is segít a megfelelő Hitelkalkulátor!


Igen kevesen vannak az országban, akik bármelyik pillanatban képesek a mellényzsebükből kifizetni egy új otthon árát. A legtöbb embernek mindenképpen szüksége van kisebb-nagyobb összegű lakáshitelre. A kérdés csupán annyi, hogy vajon milyen szempontokat érdemes figyeleembe venni, amikor kiválasztjuk, hogy melyik pénzintézet segítségét  vesszük igénybe.


A hitelpiac számos szereplője miatt ezen a területen is egyre nagyobb a verseny, pláne, ha figyelembe vesszük az ingatlanárak emelkedését. Érdemes az ajánlataikat összehasonlítani hitelkalkulátor segítségével. A fiatalok egy része albérletbe kénytelen költözni, de aki nem egy feneketlen kútba szeretné szórni a pénzét havonta, szívesebben fordítja a közel a bérleti díjéhoz hasonló mértékű összeget egy lakáshitel törlesztőrészletére. A hitel.hu hitelkalkulátor segítségével lehet kalkulálni törlesztő részetre vagy hitelöszegre is, igénynek megfelelően.

A tanácsadók egybehangzó véleménye szerint először is azt szükséges végiggondolni, hogy milyen típusú lakáshitelt szeretnénk igénybe venni. Alapvetően két nagy csoportot köülönböztethetünk meg: a fix kamatozású, illetve a változó kamatozású hitelek közül választhatunk. A hitelkalkulátor segítségével egyszerűen, kamatperiódus alapján választhatjuk  ezt ki.

Az előbbiek esetén a pénzinztézet vállalja annak kockázatát a kamatperióduson belül vagy a futamidő végéig, hogy a piaci kamatok változhatnak. Az első hallásra az ügyfél számára előnyösnek tűnő opció viszont azzal jár, hogy ugyan fix, de valójában magasabb kamatot kell fizetni. A törlesztőrészlet nem változik, de akkor sem, ha egyébként csökkenne.  A jelenlegi alcsony kamatkörnyezet miatt inkább növekedésr elehet számítani.

A váktozó kamatozású hitelek -amelyek általában a rövid kamatperiódusú hitelek- esetében voltaképpen mindennek az ellenkezője az igaz. Először ugyan egy alacsonyabb kamatot állapíítaanak meg, viszont az ügyfélnek el kell fogadnia, hogy a fizetendő összeg akár 3 havointa is változhat, ráadásxul nem feltétlenül a az adós javára. Az ügyfél viseli a piaci helyzet változásainak kockázatát, így bizonyos eseteekben az is előforddulhat, hogy a törlesztőrészlet jelentősen növekszik. Érdemes minden verziót megnézni a hitelkalkulátor segítségvel.

Hogy kinek melyik verzió a kedvezőbb, azt nyilván mindenkinek magának kell eldöntenie. Érdemes viszont abba belegondolni, hogy ugyan a hitelképesség megállapításakor a bankok az igénylő aktuális anyagi helyzetét veszik figyelembe, a nem ritkán 15-25 éves időtartam alatt lényegesen változhat az ügyfél munkaképessége és jövedelme is. Semmilyen körülmények között nem javasolt viszont a gyorsan változó kamatozású -iylenek a 6 havi, 1 éves- opciót választania például annak, aki az alacsonyabb összeget történetesen éppen, hogy ki tudja gazdálkodni az aktuális jövedelméből. Ő ugyanis a minden bizonnyal bekövetkező kamatnövekedésnél bajba kerülhet. A hitelkalkulátor segítségével a futamidő, hitelösszeg, kamatperiódus változtatásával ki lehet választani az ideális törlesztő részletet.