Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Mit okoz a lakáshitel piacon a Zöld Otthon Lakáshitelek befogadásának felfüggesztése? Mit tegyen, aki most venne fel lakáshitelt új építésű ingatlanra? 4 tipp annak, aki most szeretne lakáshitelt felvenni!

lakáshitel ZOP Zöld Otthon hitelkalkulátor | 2022. March 30. Wednesday

Az MNB NHP Zöld Otthon Program keretén belül a Magyar Nemzeti Bank 200 milliárd forint keretösszeget biztosított 2021 őszétől a bankoknak, amelyet új lakóingatlan vásárlásra vagy építésre lehetett használni. Már a program indulásánál látszódott, hogy a futamidő végéig fix. 2,5%-os kamat nagy érdeklődést fog kiváltani, amely az elmúlt 6 hónapban bekövetkezett jelentős hitelkamat növekedés mellett még inkább ebbe az irányba tolta a célcsoport érdeklődését. Az előzetes várakozásoknak megfelelően 2022 tavaszára kimerítették a bankok a keretet és gyakorlatilag már majdnem minden piaci szereplő jelezte, hogy felfüggeszti a hiteligények befogadását erre a termékre.

Az ingatlan és hitelpiaci szereplőknek (Ingatlanfejelsztők, ingatlanközvetítők, bankok) is nagy kérdés, hogy lesz-e és milyen negatív hatással a ZOP megszüntetése. Amennyiben a kereslet nem változik, az infláció nem mérséklődik és vészesen közeledik a 2022 év vége (addig tart az 5%-os áfa kulcs kedvezmény az új ingatlanoknál) a vásárlók kényszerpályán maradnak és kénytelen lesznek magasabb kamattal és nagyobb törlesztő részlettel vásárolni ingatlant, vagy az eddiginél kisebb ingatlant választanak.

Annak, aki korábban elhalasztotta és most szeretne új ingatlant vásárolni nincs könnyű dolga, mert az ingatlanár növekedés mellett az elmúlt 1 évben jelentős hitelkamat növekedési trenddel is szembesülhetett. 2021 hasonló időszakában még piaci kamatozású (tehát nem kamattámogatott) hitelek esetén is találtunk 2,5-3%-os éves kamattal lakáshitel ajánlatot, amelynek az volt az oka, hogy 2020.7.22. és 2021.06.23. között a jegybanki alapkamat mértéke történelmi mélyponton, 0,6%-on volt. Ma a jegybanki alapkamat mértéke 4,4% és a hitel.hu lakáshitel kalkulátorának kalkulációja alapján (20 millió forint hitelösszegre számolva, 20 éves futamidővel, 50 millió forint fedezett mellett, 500.000 Ft jövedelem beállítással, banki kedvezmények figyelembe vételével) a legolcsóbb ajánlat 4,69%* kamattal jelenik meg. Ez kb. 20%-al nagyobb törlesztő részletet jelent, mint a ZOP hiteleknél, de az egyes banki ajánlatok között akár 50% eltérés is lehet!

Amennyiben most gondolkozik lakáshitel felvételen, akkor ezt a 4 javaslatot érdemes betartania;

  1. Célszerű olyan ingatlant vásárolni, amelynél a lakáshitel szerződés megkötése nem húzódik el, mert a kamatnövekedési trend tovább drágíthatja a lakáshiteleket!
  2. Előzetesen használja online lakáshitel kalkulátorunkat és tájékozódjon, mert a tájékozatlanság sokba kerülhet!
  3. Vegye igénybe a legtöbb állami támogatást lakáshitel felvételhez, amelyeket itt megtekinthet!
  4. Kérje bankfüggetlen hitelközvetitő segítségét!

*CIB Végig Fix Lakáskölcsön, 15 éves futamidővel, 4,84% THM-el, 160.737 Ft/hó törlesztő részlettel. Nem minősül ajánlatnak, a kalkuláció csak tájékoztató jellegű! A pontos kalkulációért kérjük tájékozódjon vagy keressen bennünket!

Nagy Sándor

Szakmai vezető