Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Így hat a koronavírus járvány a lakáshitel felvételre! 5 dolog, amelyekre most nagyon érdemes figyelni lakáshitel felvételénél!- Maradj Otthon, van megoldás! Tőlünk szakértői segítséget is kaphatsz az ügyintézéshez!

Koronavírus lakáshitel megoládsok szakértő | 2020. April 4. Saturday

A koronavírus járvány okozta hirtelen pánik nem meglepő módon elérte a hitelezést is. A 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet ugyan rendelkezett arról, hogy a „zálogjoggal nem biztosított” fogyasztási hitelek (ilyenek a személyi kölcsönök) esetén „a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét” (ez jelenleg 5,9%-ot jelent, amely nagyságrendileg 50-70%-al kevesebb, mint a rendelet hatályba lépése előtti THM mértéke), de a lakáshitelek kapcsán, az újjonan felvett/folyósított hitelek esetén nem történt szabályozás. Ezek esetében a törlesztő részletet a folyósítást követő hónaptól fizetni kell!

Mégis mire számíthat az, aki most akar felvenni lakáshitelt? Összeszedtük 5 pontban, hogy mire érdemes figyelni a hitelfelvétel előtt annak, aki most kezdi el intézni lakáshitelét;

  1. Ügyintézési idő megnövekedhet: Tekintettel arra, hogy több olyan feladat is van, amelyet el kell intézni és személyes találkozást igényelhet érdemes arra számítani, hogy a korábban tapasztalt 4-6 hét helyett akár 6-8 hét is lehet a hitel ügyintézésének ideje. Érdemes tehát különösen figyelni a különböző határidőkkel kapcsolatban előre gonoldkozni és megfelelően szervezni az ügyintézést (pl: adásvételi szerződésekben a fizetési határidő meghatározása, hogy ne kelljen emiatt újra módosítani az adásvételi szerződést, amely újabb személyes találkozással járhat.
  2. Hosszabb kamatperiódus, nagyobb biztonság!: Egy korábbi cikkünkben, amelyet itt olvashat írtunk arról, hogy egy kedvezőtlen gazdasági fordulat esetén milyen kockázatai lehetnek a rövid kamatperiódusnak. Mivel arra számítunk, hogy a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) az elmúlt pár nap trendje alapján tovább fog nőni (12 havi Bubor 0,47%-ról közel 0,94%-ra  duplázódott!), így arra lehet számítani, hogy ez 1 hónapon belül jelentkezni fog egyrészt az újjonan folyósított hitelek törlesztő részleteiben, másrészt a rövid kamatperiódusú hitelek árazásában, amely törlesztő részlet növekedéssel –akár duplázódással is!- járhat, ha a negatív trend folytatódik. A váratlan helyzetek miatt érdemes minél hosszabb, legalább 10 éves kamatperiódusra most fixálni a kamatokat, így nem érheti meglepetés egy szélsőségesen kedvezőtlen kamatváltozás esetén sem.
  3. Elfogadható jövedelmek szigorítása: A legtöbb banki forrásunk megerősítette, hogy a járvány hatása által leginkább érintett szektorokban (egyéni vállalkozások, KATA vállalkozók, turizmussal kapcsolatos tevékenységek, szépség ipar, stb.) dolgozó igénylők esetében vagy teljesen kizárták a befogadható jövedelmet, vagy csökkentették az elfogadhatóság mértékét. Ezzel kapcsolatban további szigorításra számítunk. Ilyen például a befogadható jövedelmek terheltségének szabálya, amelynél az eddigiekhez képest kisebb terheltség elfogadása lesz jellemző, amely a adható hitelösszeg csökkenésével járhat, hiszen az alacsonyabb jövedelem terheltség kisebb törlesztő részlet vállalást jelent, amely alacsonyabb összegű hitel felvételét eredményezi. A bank kisebb hitelt ajánl fel, mint amit szeretnénk felvenni.
  4. Elfogadható fedezetek és a finanszírozási arány változása: Hitelezés oldalon a finanszírozott ingatlan vásárlás esetén a fedezetül felajánlott ingatlan várható értékének csökkenését is eredményezheti a gazdaság lassulása, így a banki gyakorlat az, hogy a finanszírozás aránya csökken. Szintén nem hivatalos banki forrásaink azt jelezték vissza, hogy már most 10% körüli átlagos finanszírozási arány csökkenés történt, így a hitelbírálat alatt lévő vagy mostanában benyújtásra kerülő hiteligénylések esetén érdemes lesz arra számítani, hogy a törvény által adható 80%-os finanszírozás egyelőre nem lesz jellemző. Ez azzal jár, hogy magasabb önerővel (készpénz, pótfedezet) tudják csak megvenni álmaik ingatlanát. A pénzintézetek között ebben is nagy az eltérés, érdemes jól körülnézni, mert most az álmaink ingatlanának megvásárlása múlik a megfelelő információn!
  5. Biztosítás kötés jövedelem kiesésre, munkahely elvesztésére most különösen fontos lehet: A legtöbb pénzintézet a hitelfelvételi folyamat alatt felajánlja –bizonyos esetekben kötelezően kéri-, hogy a vele szerződésben álló biztosító társaságok ajánlatai közül az adós(ok) a hitel havi törlesztőjébe integrált, kifejezetten élet/baleset/munkanélküliség elvesztése esetére fedezetet nyújtó biztosítási szerződést kössön az adós. Ez egy nagyon jó lehetőség a kockázatok csökkentésére különösen most, de érdemes kellően körültekintőnek lenni, mert nagy lehet az árban és a szolgáltatásban a különbség.
  • Szakértőnk díjmentesen segít a banki ajánlatok elkészítésétől a folyamat teljes menedzselésében a hitel folyósításig a buktatók megelőzésével (banki, ügyvédi, stb. egyeztetés, dokumentum kitöltése, banki kapcsolattartás, ügyintézés, stb.). Nem kell kimozdulni sem otthonról, csak amikor a hitelszerződés kerül aláírásra a bankban vagy a közjegyzőnél.
  • Amennyiben igénybe venné szakértelmünket, akkor a kiválasztott banki terméknél kattintson a „Bank megtekintés” gombra, töltse le az ajánlato(ka)t, majd az „Érdekel” gombra kattintva adja meg nevét és telefonszámát, és 24 órán belül felhívjuk! Maradjon otthon és intézze hitelfelvételét is biztonságos módon, szakértős segítségével, díjmentesen!

Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu