Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Újra harc folyik az ügyfelekért a bankoknál? Akciók és egyedi kedvezmények is elérhetőek annak, aki most akar hitelt felvenni. Mutatjuk hogyan igazodj el a sok ajánlatban, hogy a legjobb döntést hozd!

Mi történik, ha kevesebben vesznek fel hitelt? Az, aki ilyenkor vesz fel hitelt jobban járhat?


Az elmút 5 év nagy lakáshitel felvételi őrülete után 2022. nyarától folyamatos csökkenés látszott az újonnan kihelyezett lakáshitel állománynál, de úgy tűnik, hogy decemberben megállt ez a trend és 2023. januárban újra növekedést tapasztalhattunk. Az MNB itt elérhető kimutatása alapján 2,9%-al nőtt az új lakáscélú hitelszerződések értéke az előző, januári hónaphoz képest. Érdekes statisztikai adat, hogy közel annyi személyi kölcsön folyósítás történt, mint lakáshitel és a személyi kölcsön piaca hónapok óta azonos szinten van és úgy tűnik, hogy nem csökken a népszerűsége.

A bankok egészen eltérően reagálnak a csökkenő keresletre, de a legfrissebb hirdetményekben az látszik, hogy egyes bankoknál csökkennek a kamatok és több pénzintézet akciókkal igyekszik magához vonzani az ügyfeleket, amelyeket, ha jól használunk ki, akkor sokat spórolhatunk a lakáshitel felvételnél. Ha kevesebb érdeklődő van, akkor azért jól látszik, hogy amelyik bank szeretne hitelezni igenis küzd, hogy az ő ajánlatait válasszák minél többen.


Milyen akciókkal találkozik, aki lakáshitelt szeretne felvenni? Lehet egyedi -hirdetményben nem elérhető- kedvezményeket is kapni?


Általában az akciók kiterjednek a kapcsolt szolgáltatásokra, mint például az értékbecslési díj, közjegyzői okirat költségének átvállalása/visszatérítése, vagy a termékhez kapcsolt kedvezményekre. Ilyen lehet a folyósítási díj elengedése, a kamatkedvezmény (jövedelem, akció, hitelösszeg) vagy egy bizonyos összeg (pl. meghatározott mértékűtörlesztő részlet) visszatérítése/jóváírása. Az utóbbi időszak kedvelt „promóciója”, hogy a futamidő alatt 1 alkalommal díjmentes a lakáshitel kiváltása, hogy akik arra számítanak, hogy csökkenő kamatkörnyezetben majd kiváltják a lakáshitelüket most így is motiválva legyenek a bankválasztásnál. Mondjuk ez teljesen érthető, mert egészen jelentős költség lehet egy nagyobb összegű kölcsön lezárásának a díja.


Honnan tudom, hogy hol van akció, és melyik banknál lehet egyedi kedvezményt elérni?


Nos, ha elég időnk és türelmünk van, akkor átnézhetjük egyesével a bankok hirdetményeit és weboldalát, hogy megtudjuk hol és milyen akció van, vagy a hitel.hu lakáshitel kalkulátorában megtudhatjuk, hogy milyen ”standard” ajánlatot kaphatunk, mivel a hitel.hu lakáshitel kalkulátora az aktuális hirdetményekben lévő adatok alapján kezeli az ajánlatok listázását. Tehát ha például egy bank kamatkedvezményt ad magasabb jövedelemre, akkor azzal a kedvezménnyel számol a kalkulátor és ennek megfelelően mutatja a törlesztő részletet.


Viszont lehetnek olyan kedvezmények, amelyeket csak egyes nagy közvetítők kaphatnak meg, mint például a hitel.hu-hoz kapcsolódó hitelközvetítő vállalkozás, amely több banknál kamatkedvezménnyel, egyedi bírálati folyamat lehetőségével rendelkezik. Ezeket akkor kaphatjuk meg ha az ügylet a mi közvetítő vállalkozásunkon keresztül kerül benyújtásra a bankhoz. Ez azért is előnyös lehet, mert a szolgáltatás egyébként is díjmentes és minden dokumentációt előkészít a közvetítőnk, így nem kell külön szabadságot kivenni és állandóan bankba rohangálni, mert a közvetítőnk mindenben segíti a folyamatot az elejétől a végéig.


Kérdése van, vagy hiteligénye lenne, akkor keressen minket bizalommal és/vagy kalkuláljon és REGISZTRÁLJON a weboldalunkon!

Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu