Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Újra aktuális a kérdés; mamahotel, albérlet vagy lakáshitel? A lakások árának növekedése és a növekvő hitelkamatok együtt nehezítik a döntést az önálló élethez, de az albérlet sem olcsóbb! Segítünk átlátni a helyzetet néhány példával.

2022. July 1. Friday

Sok fiatalt foglalkoztat a gondolat, hogy jó lenne elköltözni otthonról és saját lakásban indítani az önálló életet. Vannak, akik már az egyetemi/főiskolai évek alatt is barátokkal közösen laknak egy szobában, vagy kisebb lakásban, ezért ők még inkább vágynak az önállóságra amikor kilépnek a „nagybetűs életbe”. Nehezíti a döntésüket az a körülmény, hogy az elmúlt közel 12 évben az albérleti költségek 16, a lakásárak pedig 39 százalékkal emelkedtek az unióban az Eurostat adatai szerint.

 Az elbérlet kézenfekvő és gyors megoldás azoknak, akik még nem rendelkeznek kellő önerővel egy lakáshitelhez, új, akár első munkahelyükön kezdenek dolgozni, frissen költöznek egy új, ismeretlen településre vagy még nem alakult ki bennünk a pontos kép, hogy egy lakás vagy ház vásárlásával hol/kivel képzelik el az életüket néhány évig. Nekik azzal kell számolni, hogy a budapesti elbérlet árak átlagosan 160.000 Ft/hó körül mozognak a világgazdaság itt olvasható áprilisi cikke alapján.

Amennyiben mégis úgy dönt valaki, hogy inkább lakást vásárolna, akkor először érdemes azt a kérdést feltenni, hogy ezért az „albérleti” összegért mennyi hitelt kaphatok, mert ha a hitelösszeg és a rendelkezésre álló önerő együtt megmutatja, hogy milyen értékű ingatlant kereshetek. Nézzünk néhány példát figyelembe véve azt a szabályt, hogy az önerőnek minimum 20%-ot el kell érnie a lakáshitel felvételnél.


1.    Példa: 5 millió forint önerővel és minimum 350.000 Ft havi jövedelemmel rendelkezünk* és havonta 160.000 Ft törlesztést tudunk vállalni

A hitel.hu lakáshitel kalkulálátorának „Törlesztőrészlet” kalkulációja alapján a cikk írásakor a legkedvezőbb ajánlat szerint ekkora havi törlesztő részlet vállalása esetén 24.579.708 Ft** hitelt vehetük fel. Tehát -figyelembe véve a 20%-os „önerő” szabályt is- az elvi lehetősége megvan annak, hogy egy közel 30.000.000 Ft értékű lakásba költözzünk.

2.    Példa: 10 millió forint önerővel és minimum 350.000 Ft havi jövedelemmel rendelkezünk és havonta 180.000 Ft törlesztést tudunk vállalni

Erre a törlesztő részletre a hitel.hu lakáshitel kalkulátora alapján a cikk írásakor 27.652.172 Ft**** volt a legjobb ajánlat. Ez azt jelenti, hogy közel 38.000.000 Ft vételárban gondolkozhatunk, ha lakást szeretnénk vásárolni.

3.    Példa: 15 millió forint önerővel és minimum 450.000 Ft havi jövedelemmel rendelkezünk és havonta 200.000 Ft törlesztést tudok vállalni,

Ebben az esetben a cikk írásakor a legjobb ajánlat 30.724.635 Ft***** volt, tehát ezzel az önerővel akár 45.000.000 Ft körüli vételárért is nézegethetünk lakást!


Ha nem rendelkezünk kellő önerővel, vagy jövedelemmel, akkor érdemes hitelközvetítő szakértőhöz fordulni, mert;
•    A banki ajánlatok között nagy különbség, akár 50% is lehet
•    A jövedelmi viszonyokat lehet javítani adóstárs bevonásával (pl. szülő)
•    Az önerő nem csak készpénz lehet (lehet pl. lakástakarékpénztári megtakarítás, pótfedezet bevonása is)
Hitelközvetítő segítségével gyors, kényelmes és bankfüggetlen segítséget kaphatunk, hogy a legjobb megoldást találjuk meg a lakáshitel kiválasztásánál!

Fontos információ! Az összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a polgári törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).

*a kalkulációnál „használt lakás vásárlás” hitelcéllal, 20 éves futamidővel és 350.000 Ft/hó jövedelemmel számoltunk, kamatkedvezmények figyelembevétele mellett.
**Takarékbank Zrt.: Takarék Otthonteremtő Kamattámogatott hitel HUF alapon, 5 éves kamatperiódussal
***a kalkulációnál használt lakás vásárláshoz, 20 éves futamidővel és 400.000 Ft/hó jövedelemmel számoltunk, kamatkedvezmények figyelembevétele mellett.
****Takarékbank Zrt.: Takarék Otthonteremtő Kamattámogatott hitel HUF alapon, 5 éves kamatperiódussal
*****Takarékbank Zrt.: Takarék Otthonteremtő Kamattámogatott hitel HUF alapon, 5 éves kamatperiódussal


Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu