Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Tovább nőtt a személyi kölcsön felvétel volumene! Mi lehet a háttérben? 5 ok, amitől ilyen népszerű ez a hiteltípus! Mennyi most 1 millió, 2 millió és 3 millió forint személyi kölcsön törlesztő részlete?

A Magyar Nemzeti Bank weboldalán bárki számára publikusan itt elérhető statisztika alapján január óta már harmadik hónapja nő a kihelyezett személyi hitelek összege és márciusban 42,7 Mrd volt az összes személyi kölcsön állomány országosan, amely az elmúlt 2 év átlagához viszonyítva is magasnak számít. A kétéves mélypont 2022 decemberben volt, akkor „csak” 26,49 Mrd volt az új szerződések összege. Közel 60%-os növekedést láthatunk három hónap alatt. Mi lehet ennek az oka?

Az okokat több pontra vezethetjük vissza, de nézzük melyik az az öt, amelyre leginkább gondolunk;

1.    Sokan más hiteltípus helyett választják olyan hitelcélra, amelyet korábban nem személyi kölcsönnel finanszíroztak, mert sok esetben olcsóbb (pl. autóhitel, lízing)
2.    Rugalmas és gyors hiteltípus, mert fedezet nélkül igényelhető és leginkább a jövedelem a bírálat alapja, nem kell hozzá ingatlan fedezet
3.    Tavasszal a lakásfelújítások finanszírozásához sokan személyi kölcsönt vesznek fel
4.    A háztartások kiadásai megnőttek és a váratlan kiadások finanszírozása, vagy épp plasztikai sebészeti beavatkozás, esküvő, nyaralás finanszírozásához ideális, mert nem kötött a felhasználás célja
5.    Mivel már egészen nagy összegű személyi kölcsönt lehet felvenni, ezért sokan inkább ebből vásárolnak olyan ingatlant, amely lehet, hogy nem vagy csak alacsony mértékben hitelképes (nyaraló, telek, felújítandó ház) vagy nincs elegendő önerő és ezzel is lehet „pótolni”

A hitel.hu személyi kölcsön kalkulátorában megnéztük, hogy mennyi 1, 2, vagy 3 millió forint törlesztő részlete és mutatjuk az eredményt is:

•    Ha 1 millió forint személyi kölcsönt szeretnénk felvenni és ennek megfelelően állítjuk be a hitelösszeget, 60 hónapra (5 év) a futamidőt és 250.000 Ft havi jövedelemmel számolunk, akkor akár 22.788 Ft/hó* törlesztő részlet ajánlatot is kapuk 13,88 THM mellett.

•    Amennyiben 2 millió forint kölcsön a hitelösszeg, szintén 60 hónapra (5 év) és 250.000 Ft havi jövedelemmel kalkulálunk, akkor 43.354 Ft/hó* ajánlatot is kapunk, 11,65% THM-el.

•    Amennyiben 3 millió forint kölcsönt vennénk fel az eddig is használt 250.000 Ft jövedelem és 60 hónap paraméterek megtartása mellett, akkor a legolcsóbb ajánlat 65.332 Ft/hó* és 11,65% THM.


Tekintettel arra, hogy rugalmas és gyors a személyi kölcsön felvételének a folyamata ezért arra számíthatunk, hogy továbbra is erős versenytársa lesz az autóhiteleknek vagy a szabad felhasználású jelzálog hiteleknek, de érdemes jól körülnézni, mert nagy lehet különbség a bankok ajánlatai között!

Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu


*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).