Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Tényleg milliókat bukhatsz a lakáshitelen? Valós veszély a lakáshiteleknél a jegybanki alapkamat növekedése? Igen, az! DE! Mindenki nyugodjon meg, most még van megoldás és tőlünk megtudhatod azt is!

2021. August 29. Sunday

Tényleg milliókat bukhatsz a lakáshitelen? Valós veszély a lakáshiteleknél a jegybanki alapkamat növekedése? Igen, az! DE! Mindenki nyugodjon meg, most még van megoldás és tőlünk megtudhatod azt is!

Ennek a cikknek nem célja elemezni, hogy mi az oka és előzménye annak, hogy a jegybank emelte az alapkamatot és korábban már irtunk arról, hogy ez hogyan hat a lakáshitelek kamatára. Az már biztos, hogy fordulóponthoz érkezett a jegybank monetáris politikája és 2021. június 23.-e óta – megszakítva a közel 10 éve tartó csökkenési periódust!- már 3. alkalommal emelte az irányadó kamatot, amely jelenleg 1,5%. Ez az alapja a lakáshitelek árazásának.

Ezen a diagramon Te is láthatod hogyan alakult 2008 óta a jegybanki alapkamat:

A lakáshitelek árazása szempontjából 2 esetben fontos az alapkamat:

  1. Az „új” hitelek törlesztő részletei növekedhetnek
  2. A meglévő lakáshitel állomány „átárazása” történhet meg kamatperiódustól függően

Mindkét esetben azzal a következménnyel jár, hogy magasabb lehet a törlesztő részlet, mint korábban!

Mekkora mértékű lehet a lakáshitelek törlesztő részlet növekedése és minek a függvénye?

Az új lakáshiteleknél a mindenkori üzletszabályzatban és hirdetményben közli a pénzintézet –általában hónap elején- hogy adott lakáshitel típusnál mekkora kamattal lehet számolni a szerződéskötést követően. Tehát ha még nem szerződtél a bankkal, akkor lehet, hogy nálad már az új kamat lesz az irányadó a szerződésben.

A meglévő lakáshiteleknél leginkább attól függ, hogy mekkora lesz a lakáshitel kamatának növekedése. Erről a pénzintézet értesítő levelet küld azoknak, akik kamatperiódusa fordulóponthoz ért.  Ezt követően az új kamatnak megfelelő törlesztő részletet kell megfizetni a pénzintézetnek.

Kalkulátorunk segítségével egy példán keresztül megnéztük, hogy mi történne akkor, ha az alapkamat újra elérné a 2013. januári mértékű 5,5%-ot (ami egyébként nem volt rekord, mert korábban 10% feletti alapkamat is előfordult).

Ebben a táblázatban látjuk az eredményt:

*K&H üzleti feltételű forint lakáshitel K2 kategória, 10 millió Ft/20 év, 1 éves kamatperiódus, 300 E Ft jövedelem, Banki termék használat kedvezmény (hirdetmény szerint 4,42% kamat, amelyhez 0,8% kamatkedvezményt számoltunk).

Jól látszik, hogy a júliusi „aranykorhoz” képest már most jelentős, közel 6,5%-ot mutat a törlesztő részlet növekedés. Ha valaki ezt a hitelösszeget vette fel –feltételezve a hasonló paramétereket- 2013-ban, akkor ő 55%-al fizetet többet 2021. júliusban, mint az új ügyfelek ennél az összegnél, de augusztusban már neki csökkent a hátránya.

Amennyiben ezt a számítást megfordítjuk, akkor azt láthatjuk, hogy azoknál a hiteleknél, amelyek kamata nem fix a futamidő végéig egy esetlegese negatív jegybanki alapkamat trend esetén újra a 2013-es kamatszintnél már jelentős mértékű (55%!) a törlesztő részlet és ez által az összes visszafizetendő hitelköltség mértéke. Most több millió forint is lehet a tét, ha nem figyelsz!

 Mit tehetsz, ha el szeretnéd kerülni a milliós költség növekedést a lakáshitelednél?

  1. Ha most tervezel lakáshitelt felvenni:
  • Ne habozz tovább, mert az idő most tényleg pénz! Javasoljuk, hogy minél hosszabb kamatperiódusú (lehetőleg a futamidővel megegyező mértékű) konstrukciót válassz!
  1. Ha meglévő lakáshiteled van és rövid a kamatperiódusa, vagy arra számítasz, hogy a következő fordulónál nagy lehet a kamatemelés és tenni szeretnél valamit:
  • Ha rendelkezel nagyobb megtakarítással, akkor előtörleszthetsz, ezzel csökken a tőketartozásod, de felhasználhatod lejáró Lakástakarékpénztári szerződésed is erre a célra
  • Váltsd ki a hiteled most, de figyelj arra, hogy minél hosszabb kamatperiódusú (lehetőleg a futamidővel megegyező mértékű) konstrukciót válassz!
  1. Teljesen bizonytalan vagy mit csinálj? Nyugodj meg, használd a kalkulátorunkat, hogy a legjobb döntést hozhasd meg és kérj „bankfüggetlen” közvetítőtől segítséget! Ha úgy érzed, hogy ez a cikk meggyőzött abban, hogy mi azok vagyunk, akkor kalkulációt követően regisztrálj vagy irj nekünk az info@hitel.hu címre és 24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot!

Nagy Sándor

Szakmai vezető

Hitel.hu