Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Tényleg ilyen jó a Zöld Otthon Lakáshitel? Megmutatjuk, hogy mire figyelj és hogy van-e alternatíva! Van.

Amikor elindult a „Zöld Otthon Lakáshitel” október elején, akkor azonnal „megrohanta” mindenki a bankját, aki épp új ingatlant akart vásárolni hitel segítségével, mert a futamidő végéig Fix 2,5% kamat elég csábítónak tűnik. Ez egyébként szerintünk is így van, de nem lennénk szakértők a témában, ha hitel kalkulátorunk segítségével nem járnánk utána hogy van-e alternatíva, esetleg tényleg ez a legjobb megoldás a lakshitel felvételre?
Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a Zöld Otthon Lakáshitel felvétenek van néhány elvárása, amelyek nem „szokványosak” a lakhitelek között és a legfontosabbakat most felsoroljuk;
•    Ha már van meglévő lakáshiteled, akkor nem igényelheted
•    Csak Magyar Állampolgár igényelheti
•    Csak új lakás vásárlásra igényelhető
•    A lakás a Korm. rend. szerinti BB (azaz közel nulla energiaigényre vonatkozó) követelménynek megfelelő) vagy annál jobb energetikai minőségi besorolással rendelkezzen
•    Az adósnak min. 10 évig életvitelszerűen kell laknia az ingatlanban
•    Lakáshitel összegének a maximuma 70 millió forint lehet

Ha ezek a „kötöttségek” nem gátolnak vagy zavarnak az igénylésnél, akkor a Zöld Otthon Lakáshitelt Neked találták ki.
Ha „olcsóbb” alternatívát keresel, akkor mindenképp olvasd tovább a cikkünket!
Persze az „olcsó” is nézőpont kérdése. A törlesztő részlet vagy az összes visszafizetendő számit? Ha a jó öreg ár/érték arány szempontjából vizsgáljuk a kérdést, akkor kellően objektív megközelítés az, ha azt vizsgáljuk, hogy mennyi az összes „visszafizetendő”. Tehát egyszerűen az a kérdés, hogy „Mennyit veszek fel v.s. mennyit fizetek vissza?”.
Gyors számolás a hitel.hu lakáshitel kalkulátorával; Beállítjuk, hogy a Hitelcél az új lakás vásárlás, a Futamidő 20 év, a Hitelösszeg 20 millió forint, az Ingatlan vételára 40 millió forint, a Havi jövedelem pedig 500 ezer forint. Kiválasztjuk, hogy a Kamatperiódus 10 év és 20 év legyen és hogy minden bank, minden termékét lássuk, ne csak a legjobb ajánlatokat.
Itt meg kell jegyeznünk, hogy a Zöld Otthon Lakáshiteleknek nem igazán van „kihívója”, de azért menjünk tovább…..
Elsőre semmi látványos vagy érdekes! Nem lesz itt semmi különös, minden banknál, aki már nyújtja a Zöld Otthon Lakáshitelt és a hitel.hu kalkulátorában a terméke bent van ott 105.980 Ft/hó törlesztő, 2,5% kamat és 2,53% THM mellett az összes visszafizetendő 25.435.338 Ft. Hát ez elég unalmas, de ne adjuk fel és azért a teljesség igénye miatt nézzük végig a teljes kínálatot. Az első 8 ajánlat teljesen „egyforma”, de megérkezünk a 9. ajánlathoz, amely a Budapest Bank „Forint Alapú Piaci Kamatozású Egyenlítőhitel 20M-tól Kamatkedvezmény4” ajánlata. Ez már nem Zöld Otthon Lakshitel. Na’ de mi ebben a különleges? Elsőre semmi, mert 126.529 Ft/hó a törlesztő részlet, 10 éves a kamatperiódus és 30.142.800 Ft a várható visszafizetendő.
Akkor ez most miért is más?- Időzzünk el kicsit a terméknél, ugyanis az Egyenlítő hitellel „akár évekkel hamarabb le lehet tudni a jelzálogkölcsön visszafizetését, úgy hogy a futamidő folyamatosan csökken a fizetési számlán tartott pénzzel, így összességében kevesebbet fizet az ügyfél, mint amennyi egy standard hitel esetén elő van írva”. Játszunk egy kicsit a „kamatkedvezmények beállítása” gombra kattintva; 1 millió forint kezdeti megtakarítás, félretenni havi 50.000 Ft-ot és évente 500.000 Ft beállításával megtörténik a „csoda”; Havi –változatlanul- 126.529 Ft a törlesztő részlet DE! az összes visszafizetendő 5.820.334 Ft-al csökkent, és összesen 24.575.485 Ft-ot kell visszafizetni 194 hónap alatt. Vagyis a futamidő is csökkent 46 hónappal, amely közel 4 év! A szabad szemmel is jól látható különbség tehát az Egyenlítő javára közel 900.000 Forint! És ez még nem minden!
Érvként szólhat a Budapest Bank Egyenlítő Hitel mellett, hogy annál ezek a hátrányok nem akadályoznak a felvételében, sőt ha aktívabban használod a számládon a „megtakarításokat”, akkor még nagyobb lehet a futamidő csökkenés, aminek hatására tovább csökkenhet a visszafizetett összeg.
Mi a konklúzió? Talán leginkább az, hogy mindig, minden körülmények között érdemes pontosan használni az online hitelkalkulátorokat, körülnézni az ajánlatok között és szakértő, független hitelközvetítő segítségét kérni, mert a tájékozatlanság sokba kerül.

Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu