Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Te is hitelt vennél fel és kíváncsi vagy mások hogyan döntöttek? Csökkenő hitelkamatok és a vártnál nagyobb lakáspiaci érdeklődés! Hogy áll most a hitelezés? Kik és mennyi hitelt vesznek fel? Melyek a legnépszerűbb hitelek? Tudj meg egy cikkből mindent!

Úgy tűnik, hogy egészen másként alakult a lakáspiac, mint amire számítottunk és a hitelfelvétel is elég érdekes számokat mutat. A Magyar Nemzeti Bank itt elérhető sajtóközleményében havi részletességgel láthatjuk, hogy mely hiteltípus esetében, mekkora összegben és milyen hitelköltség mutatóval történt tárgy hónapban folyósítás. Ebből szemezgettünk mi is egy kicsit.

Ingatlanpiaci szereplők visszajelzése alapján a kereslet élénkebb volt az év első három hónapjában, mint amire számítottak és vannak olyan ingatlan típusok, ahol az ár sem csökkent. Az enyhe tél és a vártál kedvezőbb rezsiszámlák miatt egyelőre nem látszik drasztikus árcsökkenés, inkább abban látszik a kereslet csökkenése, hogy több eladó ingatlan van a hirdetési portálokon és jóval kevesebb a lakáshitel kihelyezés, mint 1 évvel ezelőtt. Az eladók azonban kitartanak az ár tekintetében és inkább vállalják a hosszabb értékesítési időt.

A lakáshitel piacon az látszik, hogy azok, akiknek nincs más megoldása mindenképp vesznek fel hitelt és az új szerződések összes állománya annak ellenére tovább csökkent, hogy a hitelköltség mutató (ezzel együtt a hitelek kamata) is csökkent január óta. Februárban nagyságrendileg 42 milliárd forint volt a teljes folyósított lakáscélú hitelállomány. A hitel.hu lakáshitel kalkulátorában már 8% körüli kamattól találunk piaci árazással hitelajánlatokat, de ne feledjük, hogy a kisgyermekes családok akár 3% kamattal is kaphatnak „CSOK” hitelt!

Úgy tűnik, hogy a szabadfelhasználású hitelek (felújítás, hitelkiváltás, bővítés, egyéb célok) arány nem csökken, sőt kis mértékben nőtt is januárhoz képest és meghaladta a 6,6 milliárd forint összeget. Amennyiben hasonló hitelcélra keresünk megoldást, akkor a hitel.hu hitelkalkulátorában 9% körüli kamattal kaphatunk ajánlatokat.

A Babaváró kölcsön népszerűsége úgy tűnik, hogy töretlen, bár jelentősen kevesebb, mint 1 évvel ezelőtt, de 40 százalékkal több, mint januárban volt. Akik decemberben „lemaradtak” a nagy rohamról (mindenki azt gondolta, hogy a kormány nem hosszabbítja meg a Babaváró igénylését, ezért decemberben kiugróan magas volt az igénylések összege) azok most nyugodtan beadhatták igénylésüket. Vidéken még mindig sokan veszik fel ezt a hitelt ingatlan vásárlásra vagy felújításra, bízva abban, hogy amikor megérkezik a várt gyermekáldás, akkor akár teljesen támogatássá válik.

Utoljára hagytuk az egyik legérdekesebb hiteltípust, a személyi kölcsönt. A személyi kölcsön kamata a hitel.hu kalkulátora alapján 13% körüli kamattal elérhető. Népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt 4 hónapban a kamatok növekedése ellenére folyamatosan nő az új szerződések összege és közel annyi személyi kölcsönt vesznek fel mint jelzáloghitelt, februárban közel 38 milliárd összegben. Mivel jelenleg az autóhitelek kamata sok esetben magasabb, ezért könnyen lehet, hogy a használtautó vásárlók egy része inkább személyi kölcsönből finanszírozza a vásárlást, mivel egyszerűbb és rugalmasabb jellemzőkkel rendelkezik.

Nagyon fontos, hogy csak akkor vegyünk fel hitelt, ha tényleg szükségünk van rá és legyünk körültekintőek, mert nagy különbség lehet a bankok ajánlatai között.
Legjobb ajánlatot szeretnéd? Érdemes használni a hitel.hu kalkulátorait és ha díjmentes segítségre van szükség, akkor regisztrálni oldalunkon!


Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu


*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).