Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Tarolt a babaváró hitel!

babaváró hitel | 2019. November 11. Monday

A júliustól elérhető, teljesen újfajta támogatást nyugodtan nevezhetjük sikertörténetnek. A babaváró hitel ugyanis számtalan családnak nyújt megoldást a megfelelő körülmények megteremtésére. Az is beszédes, hogy az ügyfelek 90 százaléka a maximális összeget igényli, persze hozzájárult, hogy a szakértők által előre felvázolt 200 milliárd forintos idei kifizetés helyett a duplájánál is több került a családokhoz. Egy pénzügyi szakértőnk szerint az igénylések számához képest viszonylag alacsony az elutasítások száma. Jellemző ok lehet például, hogy a házaspár együtt sem éri el a megfelelő jövedelmi szintet. Az állam ugyanis csak azoknak szeretne hitelt adni, akik feltételezhetően képesek is lesznek visszaadni. Ellenkező esetben az ingatlan elvesztésével járó végrehajtási eljárásra lenne szükség, ami nyilvánvalóan ellentétes a hitelt igénybe vevő érdekével.
Többek igényét is a benyújtáskor hiányzó dokumentumok miatt utasították vissza. Természetesen nekik lehetőségük volt a pótlásra, és annak sem kell feltétlenül letennie a lehetőségről, aki egyelőre kevesebbet keres a kelleténél. Mihelyt jobban jövedelmező állást talál, a próbaidő lejárta után már fel is keresheti újra az ügyintézőjét.
Aki minden feltételnek megfelel, természetesen automatikusan megkapja a támogatást. A szabad felhasználású babaváró hitelt a legtöbben lakáscélra használják fel. Egyes elemzők szerint éppen ez az oka, hogy nem mindenki örül a program bevezetésének: a gyermektelen lakáskeresők kifejezetten rosszul jártak. Megfigyelhető ugyanis, hogy a nagyvárosokban pontosan annyival növekedtek az ingatlanok értékei, mint amennyi az babaváró hitelben megigényelhető összeg. A támogatás megjelenése előtt sokan kivártak, mert arra voltak kíváncsiak, vajon befolyásolja-e a program az ingatlanpiacot. Ma már tudjuk, hogy igen.
A babaváró támogatás másra is hatást gyakorolt: statisztikailag kimutatható, hogy a XXI. században sokan már nem tartják fontosnak a házasság intézményét. Mivel a hitelt viszont csak házasok vehetik igénybe, a bevezetés óta anyakönyvvezetők elmondása szerint megugrott a házasságkötések száma.