Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

„Szia, Uram! Mennyi lakáshitelt kaphatok 250.000 Ft/hó törlesztő vállalása esetén?” Jó a kérdés! Menjünk albérletbe vagy inkább vegyünk lakást? Megint megy az ingatlanpiac, nem akarok lemaradni, kell egy jó megoldás? Mutatjuk!

Nem várt fordulat történt a lakáspiacon, mert rekord havi tranzakciószám jellemezte a májust. Erre senki sem számított főleg úgy, hogy a tranzakciók jelentős része inkább használt lakóingatlan kategóriában valósult meg és az új építésű ingatlanok piacán még várat magára a kereslet visszapattanása. 

Az ingatlanpiaci szereplők várakozása az, hogy a lendület megmaradhat és a vevők újra aktívak maradnak, ami azzal járhat, hogy nem lesz jelentős ingatlanár csökkenés, sőt a kereslet hozhat egyes ingatlan típusoknál ár növekedést is. Ezzel párhuzamosan a lakásbérleti piac is élénk és ebben a cikkben arra adunk választ, hogy egy átlagos, 13. kerületi budapesti 2 szobás lakás bérleti díjának megfelelő összegért mennyi lakáshitelt kaphatunk.

Amennyiben azt feltételezzük, hogy a bérleti díj, amelyet ki szeretnénk „váltani” a lakáshitellel 250.000 Ft/hó, akkor arról beszélnünk kell, hogy önerőre és jövedelemre is mindenképp szükségünk lesz. Erre még visszatérünk. A hitel.hu lakáshitel „Törlesztőrészlet” kalkulátorával könnyen és gyorsan ki tudjuk számolni a hitelösszeget; beállítjuk a 250.000 Ft/hó törlesztést, 20 éves futamidőt és 500.000 Ft/hó jövedelmet. Az eredmény az, hogy akár 30 millió forint* hitelösszeget is kaphatunk.

És akkor az önerő kérdésre visszatérve fontos tehát, hogy 30 millió forint hitelösszeg felvétele esetén a törvényi min. 20% önerő szabálynak megfelelve kb. 7-8 millió forint önerővel kell rendelkeznünk. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben kb. 38-40 millió forint értékű lakásban már gondolkodhatunk. Ha több önerőnk van, akkor nőhet a lakás vételára. Önerő lehet készpénz és/vagy lakástakarékpénztári megtakarítás, CSOK, de sokan használták az elmúlt években a Babaváró kölcsönt is, illetve kisebb összeg pótlása esetén akár személyi kölcsönt is. Amennyiben az adósoknak vagy a szülőknek van tehermentes ingatlana, akkor pótfedezet bevonásával is megoldhatják az önerő kérdését.

„Szia, Uram! Érdemes jól körülnézni, mert lehet, hogy érdemes lenne inkább lakáshitelt felvenni és nem albérletre költeni a havi kereseted! „

Fontos, hogy ha ebben gondolkozzunk, akkor kérjük szakértő segítségét és használjunk lakáshitel összehasonlító kalkulátort mielőtt hitelt veszünk fel! Ebben segíthet a www.hitel.hu lakáshitel kalkulátora és szakértő csapata!

Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu

*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).