Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Sokat hallott rövidítés hitelfelvételnél, de mi is az a "KHR"? Miért fontos és hogyan ellenőrizheted, hogy van-e rólad “negatív” bejegyzés? Megmutatjuk mi a legegyszerűbb módja a díjmentes és gyors lekérdezésnek.

KHR lekérdezés mulasztás lakáshitel | 2024. May 16. Thursday

Mi a törvényi háttér?

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan adatbázis, amelyben összegyűjtik és tárolják a hitelfelvevők pénzügyi adatait és fizetési előzményeit és a központi hitelinformációs rendszerről szóló 2011. évi CXXII. Törvény alapján került szabályozásra, “elődje” a BÁR lista volt, sokan így ismerhetik. 

Miért van erre szükség?

Ez a rendszer segíti a pénzintézeteket abban, hogy objektív képet kapjanak az ügyfelek hitelképességéről és kockázatairól. A KHR-ben tárolt információk közé tartozik például a hitelkártya-számlák, hitelszerződések (lakás, autó, személyi kölcsön, stb.), valamint a hitelkérelmek és azok státusza is. Amennyiben valakinek a KHR státusza “negatív”, akkor a hitelfelvétele nehézkesebb lehet vagy akadályba ütközik ameddig ez a státusz fennáll. A KHR 2023.12.31.-én 585.000 mulasztást tartott nyilván a lakossági kölcsönszerződésekben.  

Hogyan lehet gyorsan és díjmentesen lekérdezni ha kíváncsi vagyok?

Az ügyfeleknek joguk van hozzáférni ezekhez az adatokhoz, hogy ellenőrizhessék saját pénzügyi helyzetüket és javíthassák hitelképességüket. Az adatok lekérdezése egyszerű és gyors folyamat az ügyfélkapun keresztül. Az ügyfeleknek csak be kell jelentkezniük az ügyfélkapun keresztül az azonosítóik segítségével, majd a KHR opciót választva lekérhetik a saját adataikat, de a lekérdezést indíthatjuk a Magyarorszag.hu-n keresztül is IDE KATTINTVA. Ez a folyamat díjmentes és gyakran azonnali üzenetet kapunk az adatokra vonatkozóan a tárhelyre, de legkésőbb másnap. A legtöbben rendelkeznek ügyfélkapu belépéssel, de ha mégsem, akkor a számlavezető bankjuknál is kérhetik a KHR lekérdezést dokumentum kitöltéssel. 

Mit látunk a "SAJÁT HITELJELENTÉS" üzenetben?

Ha az van benne hogy "A keresett ügyfélről a KHR referenciaadatot nem kezel"= Nincs "mulasztásal" érintett szerződés.

Ha van bejegyzés, akkor megtudhatjuk, hogy mely pénzintézet, és milyen szerződés, így van lehetőségünk egyeztetni és megoldást találni. Főleg ha ez akadályozza a további hitel felvételét.

A KHR rendszerrel való együttműködés fontos része a pénzügyi tudatosság és felelős pénzügyi döntéshozatal előmozdításának. A díjmentes és gyors lekérdezés lehetősége segít abban, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk pénzügyeinkről, és szükség esetén korrigálhassák vagy javíthassuk hitelképességüket. Ennek lehet a módja a tartozás rendezése, szerződés módosítás, stb. 

Ebben a cikkben egy rövid tájékoztatást adtunk a KHR-el kapcsolatban, de az BISZ Zrt. ITT ELÉRHETŐ oldalán további információkat is találsz. 

Lakáshitelt szeretnél? Ne menj bankba, előtte keress minket bizalommal és „Keress, Találj, Spórolj!”! 

Nagy Sándor 

Szakmai vezető 

www.hitel.hu 

*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).