Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Nincs több titok! Ezért nagy a különbség a hitelkamatok között! Hitelkalkulátort használjak hitelfelvétel előtt, kérjek közvetítő segítségét vagy közvetlen menjek bankba ügyet intézni? 3 ok, amiért jobban jársz, ha nem csak a szemednek hiszel!

hitelkalkulátor lakáshitel kalkulátor bank kamat | 2023. February 5. Sunday

A fogyasztói igény átalakulása folyamatos

Szállásfoglalás, repülőjegy vásárlás, kötelező biztosítás, elektronikai termékek vásárlása? Mi a közös mindegyikben? Igen, az, hogy ma már mielőtt terméket vásárolnunk vagy szolgáltatást veszünk igénybe előtte az internet segítségével, otthon a fotelben nézzük meg hol kapjuk meg a számunkra legkedvezőbb ár/érték aránnyal. Mindenkinek más szempontrendszere van, de egy biztos; az ár meghatározó a döntésünkben, ha két, hasonló termék vagy szolgáltatás között kell dönteni.

Nincs ez másként a lakáshitelek vagy a személyi kölcsönök esetében sem. Már több cikkben írtunk arról, hogy a hitelek árazásánál elég nagy különbség van a pénzintézetek üzletpolitikájában. Már ezért is megéri rááldozni egy kis időt az összehasonlításra, de ha jobban a dolgok mélyére megyünk látszik, hogy ennél még összetettebb a kérdés és nem árt körültekintőnek lenni. Ma már azt feltételezzük, hogy minden második ügyfél lakáshitel kalkulátort használ hitelfelvétel előtt.

Miért több a kamat az egyik bank lakáshitel ajánlatánál, mint a másiknál?

A bankok árazása üzletpolitikai kérdés, de nagyban számít az is, hogy mekkora működési költség és hitelezési veszteséggel kell számolnia egy banknak. Ha egy banknak sok bankfiókja van, akkor annak az üzemeltetési költsége egyértelműen nagyobb mértékben jelenik meg a hitelei árazásában is. Ráadásul ezeknek a nagy fiókhálózattal rendelkező bankoknan nagyobb kockázatokat is kell vállalniuk. Ezt általában úgy oldják meg, hogy a kockázataikat árazzák és megjelenik az ajánlatokban. Ezért van az, hogy a hitel.hu lakáshitel hitelkalkulátor használatánál is azt tapasztalhatjuk, hogy nem feltétlenül a legismertebb bank ajánlata a legjobb.

A hitel.hu lakáshitel kalkulátorában 10 millió forint lakáshitelt kalkulálunk használt lakás vásárlás céllal, akkor ugyanazon jövedelemre (mondjuk 500.000 Ft) és futamidőre (ez legyen 20 év) azt látjuk, hogy a legkedvezőbb és legkedvezőtlenebb ajánlat között 48% különbség van kamatban! Ez összes visszafizetendőben közel 9.5 millió forint! És a legjobb ajánlat nem a legismertebb bank ajánlatában van, de bárki számára elérhető. A lakáshitel kalkulátor az aktuális banki hirdetmények alapján feltöltött adatokkal dolgozik.

Természetesen az „akció” és „kampány” faktor is fontos lehet, mert sokszor előfordul, hogy egy banknál kamat vagy költség akció van, vagy csak pusztán hitelezési kampányt kezd, mert a menedzsment épp akkor ezzel a stratégiával szerezne ügyfeleket.

Ha bemegyek a bankomba, akkor a legkedvezőbb kamatot kapom?

Több bank is alkalmaz úgynevezett egyedi kamatkedvezményt, amelyet az -nevezzük most „talpraesettebb” -ügyfeleknek ajánlanak a „standard” ajánlathoz képest, de ezt nem mindig, nem mindenkinek ajánlják fel, akkor sem, ha már rég az ügyfelük valaki. Sokszor találkozunk azzal a mondattal, hogy „Én VIP ügyfél vagyok az xy banknál”. Ez általában tényleg jelent valami egyedi kedvezményt, de akkor is érdemes összehasonlítani a piac többi nem „kedvezményes” ajánlatával, mert lehet, hogy máshol a „standard” ajánlat is kedvezőbb.

Olyan is előfordul, hogy az egyik banknál hitelképes egy ügyfél a másiknál meg nem, vagy nem akkora hitelösszegre, mint amit fel akar venni. Természetesen, ha egy banknál nem vagyunk hitelképesek, akkor nem kapunk ötleteket, hogy hol lennénk azok.

Mit is tehet az, aki ezek után mégis hitelt szeretne felvenni, de tényleg a legjobb döntést szeretné meghozni? És nem akar heteket tölteni, hogy minden bankba elmenjen a „VIP” ajánlatért…..

Nem a bölcsek köve van a zsebünkben, csak sok éves tapasztalat ezért ebben a 3 pontban foglaljuk össze, hogy mit tehet, aki jó döntést akar hozni és miért;

  1. Használd a hitel.hu lakáshitel kalkulátorát összehasonlításhoz – Mert ez kényelmes, gyors, informatív!
  2. Kérj ajánlatot a bankodtól, de ne mondj egyből igent, „versenyeztesd” meg más bank ajánlatával! – Mert vagy megnyugszol, hogy tényleg nincs jobb ajánlat vagy tisztán láthatod, hogy mekkora a különbség a legjobbhoz képest.
  3. Kérd szakértő hitelközvetítő segítségét, aki bankfüggetlen, tehát a neked legjobb ajánlatért dolgozik, díjmentesen! – Mert ismeri a bankok hitelbírálati sajátosságait és tudja, hogy mely banknál és milyen kedvezményt lehet elérni. Van, ahol egyedi kedvezménye is van és minden adminisztrációt elintéz, kényelmesen.


Nagy Sándor

Szakmai vezető