Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Most érdemes lakáshitelt felvenni? Működik-e a "kamatplafon"? Mennyi lakáshitelt kaphatunk havi 50, 75, 100 és 200 ezer forintért? Három ok, amiért nem érdemes várni a hitelfelvétellel.

Hatott-e az „erős” üzenet a bankoknak, hogy beinduljon a hitelezés?

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a bankok „önkéntes” kamatplafont vezettek be október első felében. Az MNB itt elérhető kimutatásaiban megnéztük, hogy a kamatplafon bevezetéséig mennyire volt népszerű a lakáshitel felvétel. A hitel.hu lakáshitel kalkulátorát használva kalkuláltunk, hogy mennyi hitel felvételével számolhat az, aki ismeri a korlátait és 50, 75, 100 vagy 200 ezer forint havi törlesztő részletet szeretne vállani.

Ezt mutatják a statisztikai adatok- Újra nőtt a hitelfelvételi kedv!
A számok alapján az látszik, hogy pozitív trend rajzolódik ki és a lakáshitel felvétel „új szerződések” összesített értéke már 5. hónapja növekedést mutat és közel 20%-al több lakáshitelre kötöttek szerződést szeptemberben, mint áprilisiban. Izgatottan várjuk az októberi adatokat, de addig is nézzük meg, hogy mennyi hitelt vehetnek fel, akiknek abból indulnak ki, hogy mennyi törlesztőt szeretnének fizetni.

Hitelajánlatok már havi 7633 Ft/millió ajánlattól?
Annak érdekében, hogy jól összehasonlítható ajánlatokat kapjunk a hitel.hu lakáshitel kalkulátorát úgy használtuk, hogy „Használt lakás” hitelcéllal, 500.000 Ft havi jövedelmet, 20 éves futamidőt és banki termék használathoz kapcsolódó kedvezményeket állítottunk be, hogy a legjobb ajánlatott kapjuk a kalkulátortól. Ennek eredményei a következők;
•    50 ezer forint havi törlesztő részlet beállítása esetén 6 550 165 Ft hitelösszeg ajánlatot kapunk.*
•    75 ezer forint havi törlesztő részlet beállítása esetén 9 825 248 Ft hitelösszeg ajánlatot kapunk.*
•    100 ezer forint havi törlesztő részlet beállítása esetén 13 100 330 Ft hitelösszeg ajánlatot kapunk.*
•    200 ezer forint havi törlesztő részlet beállítása esetén 26.200.661 Ft hitelösszeg ajánlatot kapunk.*

Amennyiben visszaosztjuk, akkor látjuk, hogy az 1 millió forintra jutó havi törlesztő részlet 7633 FT. Ez alapján elmondható, hogy a KSH 2022-es statisztikai adatai alapján használt lakás vásárlásra felvett „átlagos” 14,04 millió forint hitelösszeg már kicsivel több, mint 107 ezer Ft/hó törlesztő részlettől elérhető. Érdekes, hogy mindhárom esetben ugyanaz a bank volt a „befutó”.

Három ok, amiért nem érdemes várni a lakásvásárlással és a lakáshitel felvétellel annak, aki nem CSOK PLUSZ hitelt szeretne;
1.    Januártól azt várják az ingatlanpiaci elemzők, hogy a CSOK PLUSZ miatt nőni fog az ingatlanpiaci kereslet, amely árfelhajtó lehet.
2.    Egy esetleges további kamatcsökkenést ellensúlyozhat, hogy magasabb áron, több hitellel tudunk ingatlant vásárolni.
3.    Mivel már több banknál 7% alatti lakáshitel kamat ajánlat, így, ha 10 éves kamatperiódussal fixáljuk a kamatot (ezzel a törlesztő részletet), akkor nem kell aggódni a törlesztő részlet miatt és „bármikor” ki lehet váltani ha jelentősen kedvezőbb ajánlattal találkozunk.

Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu


* K&H Bank: K&H Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel – üzleti feltételekkel. Kamat: 6,8%
A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).