Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Minden, amit tudni kell a CSOK-ról! Ingyen milliók otthonteremtéshez gyermeket vállalóknak? És egy érv azoknak akik nem hisznek a támogatásokban, de szeretnek spórolni.

csok kedvezmény lakáshitel kamat | 2023. February 18. Saturday

Soha nem volt akkora támogatottsága a saját otthon megszerzésének, mint az elmúlt években. Számos cikkben foglalkoztunk már ezzel a témával átfogóan, de most a Családi Otthonteremtési Kedvezményt vesszük egy kicsit jobban górcső alá. Gyere tarts velünk, és ismerd meg jobban a CSOK-ot!

Miért is olyan nagy lehetőség a CSOK?


A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) nagyon népszerű idehaza, már szinte minden magyar felnőtt ismeri. Az állam által nyújtott támogatás 2015. július 1. óta érhető el azon fiatal házaspárok számára, akik családalapítást terveznek, vagy esetleg már van gyermekük, de bővítenék családjukat. A támogatás előre is igényelhető, viszont abban az esetben, ha nem teljesül a gyermekáldás, a kapott összeget maradéktalanul vissza kell fizetni az államnak. 

A CSOK felhasználható használt, illetve új ingatlan vásárlására, bővítésre, építésre. A támogatás mértéke változó. Az új ingatlan vásárlása, építése esetén a támogatásra kapott összeg jóval meghaladja a használt ingatlan vásárlása esetén járó támogatás összegét.

Mennyi pénzt kaphatunk?


Új ingatlan vásárlása, építése után járó kedvezmény mértéke:

1 gyermek esetén 600.000 Ft
2 gyermek esetén 2.600.000 Ft (+ igényelhető 10.000.000 Ft államilag támogatott hitel)
3 vagy több gyermek esetén 10.000.000 Ft (+ igényelhető 15.000.000 Ft államilag támogatott hitel)

Használt ingatlan vásárlása esetén járó kedvezmény:

1 gyermek esetén 600.000 Ft
2 gyermek esetén 1.430.000 Ft
3 gyermek esetén 2.200.000 Ft
4 vagy több gyermek esetén 2.750.000 Ft

Fontos tudni, hogy gyermeknek számít a magzat, a terhesség betöltött 24. hetét követően, illetve a 20. életévét be nem töltött gyermek is (de, ha oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, 25 éves koráig számít bele a CSOK-ba) és természetesen örökbefogadott gyermekek esetén is jár a Családi Otthonteremtési Kedvezmény.

A Magyarország Kormánya által nyújtott kamattámogatott lakáshitel, a 3, vagy több gyermekes családok részére érhető el, új lakás vásárlása, építése esetén. A 15 millió forintos támogatás mellé, amely 3 gyermek után jár nem szükséges felvenni a kamattámogatott lakáshitelt, de abban az esetben, ha az építeni, vagy vásárolni kívánt új építésű ingatlanhoz szükséges még valamennyi pénz, nem érdemes piaci kamatozású lakáshitelt felvenni, hanem inkább az állam által nyújtott kamattámogatott lakáshitelt ajánlott választani, melynek kamata a futamidő végéig fix 3%.

A 3, vagy több gyermek után járó 10 millió Ft-os Családi Otthonteremtési Kedvezménye nagyon népszerű a nagycsaládosok körében, mert lényegesen megkönnyíti a családi fészek megteremtését.

A CSOK hitel kamata, futamideje
Mivel az állam ezzel a támogatásával segíteni szeretné a több gyermekes családok életét, ezért ajánl a teljes futamidő alatt (max. 25 év) fix, évi 3%-os kamatot, amely kedvezőbb a piaci kamatozású lakáshiteleknél.

A futamidő 6-25 év lehet. Érdemes tudni, hogy a Magyar Állam a kölcsön futamidejének első 25 évében biztosítja az Otthonteremtési Támogatást.


És az érv, amelyet azoknak tartogattam, akik félnek bármilyen hitel vagy támogatás felvételétől;

Ha CSOK-ot igényled, akkor illetékmentes az adásvétel! Számoljunk csak, mi van ha a vételár 4%-át (ennyi a vagyonszerzési illeték mértéke ingatlan vásárlsánál ha nem részesülsz kedvezményben) megspórolód? Milliók maradhatnak a zsebben.....


Ahogy látható is a cikkből tényleg érdemes a CSOK-ka igénylésével "foglalkozni", pláne akkor, hogyha már minden gyermekünk megszületett, mert akkor semmi kockázat nincsen benne. Viszont ez egy meglehetősen összetett folyamat, jó ha szakember segít. Éppen ezért keress fel minket, mert mi legjobb tudásunk szerint segítünk Téged.


Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu