Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Mikor vegyünk fel lakáshitelt? „Most vagy soha!”? Várható-e, hogy a lakáshitelek kamata tovább csökken? Ha most vennél fel, de pár év múlva alacsonyabb kamatok lesznek, akkor van 3 tippünk, amivel csökkenhet a törlesztő részleted!

BIRS lakáshitel kamatok hitelkamatok | 2024. March 21. Thursday

Tavasszal zöldülnek a fák, nyílnak a virágok és idén a nemzeti ünnepünk alkalmából egy igazi magyar fim is fogadja a mozi szerelmeseit. Ilyenkor mindig élénkebb a lakás-és hitelpiac is.

Az elmúlt 2 évben a BIRS (Budapesti Kamatswap Ügyletek - Budapest Interest Rate Swap) itt is megtekinthető változásának hatására eléggé nagy volt a lakáshitel kamatok értékének hullámzása.
Ha megnézzük, hogy 2020 március 20.-án a 10 éves kamatperiódusú hiteleknél ez az érték 1,7% volt, 2021-ben 2,48%, 2022-ben már 5,79%, 2023-ban 8,48%, most pedig 6,19%, akkor jól látszik, hogy egy nagyon alacsony értékről folyamatos növekedés mellett viszonylag magas értékre ment fel, ahonnan 1 év alatt csökkent vissza a 2022 körüli értékekhez. Ha egyszerűen akarok fogalmazni, akkor azt mondhatnám, hogy ha a BIRS értéke magas, akkor a lakáshitel kamatok is magasan vannak.

A BIRS egyébként az a mutatószám, amelyet az MNB határoz meg és azért hoztak létre, hogy legyen egy referencia érték, amely megmutatja, hogy a kereskedelmi bankok milyen átlagos napi kamatláb alkalmazásával nyújtanak egymásnak fedezetlen hiteleket. Az átlag a pénzintézetek által szolgáltatott értékekből kerül meghatározásra. Ezt az értéket a bankok „alapkamatnak” használják és erre számolják fel a feláraikat (kamatmarzs) és ez alapján határozzák meg a hitel kamatlábat. BIRS tehát a „beszerzési” ár, a kamatmarzs pedig a „haszon”.

Az, hogy a BIRS tovább csökken-e több makro-és mikrogazdaséági tényező befolyásolja, amelyek kapcsán az az általános vélekedés, hogy rövid távon (1-2 év) nem mutatnak olyan kedvező hatást, amelyek alapján arra lehet számítani, hogy jelentős mértékű lesz a BRIRS és ez alapján a lakáshitel kamatok csökkenése a lakáshitel piacon. Ilyen tényező például az EUR árfolyam, a munkanélküliség, a GDP, államháztartási hiány, az állampapír kamat környezet, Ukrán-Orosz háború és még sorolhatnám.

Ez alapján bátran mondhatjuk, hogy a jelenlegi lakáshitel kamatok mellett már nem érdemes tovább várni főleg annak, aki az igen kedvező, 3% kamatozású CSOK PLUSZ lakáshitel kedvezményeit szeretné kihasználni. 

Ha mégis úgy döntesz, hogy most veszel fel kakáshitelt, akkor a következő 3 pontra érdemes figyelned;
1.    Minél hosszabb, lehetőleg a futamidővel megegyező mértékű legyen a kamatperiódus, hogy biztosítsd a törlesztőrészlet fixálását
2.    Ha csökkennek a kamatok, akkor érdemes kiváltani a lakáshitelt „olcsóbb” kamatozású hitelre, mert hosszabb futamidő esetén már 0,5% kamat is jelentősen csökkenti a teljes visszafizetendő összeget
3.    Érdemes előre kalkulálni a hitel.hu lakáshitel kalkulátorában és hitelszakértő segítséget kérni, mert egy szakértő akár milliókat spórolhat a tudásán, tapasztalatán vagy egyes bankoknál meglévő egyedi kedvezményein keresztül
Lakáshitelt szeretnél? Keress minket bizalommal és „Keress, Találj, Spórolj!”

Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu

*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).