Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Mennyivel magasabb a kamata a személyi kölcsönnek, mint a szabadfelhasználású jelzáloghiteleknek? Miért ilyen népszerű a személyi kölcsön? Melyiket érdemes felvenni? Gyors összehasonlítással segítünk a döntésben!

személyi kölcsön hitelkalkulátor kalkulátor | 2022. September 28. Wednesday

Az MNB weboldalán itt elérhető adatok alapján 2015. márciusától egészen 2020. februárig folyamatos növekedést mutatott a havonta kihelyezett személyi kölcsön szerződések értéke és 8 milliárd forintról egészen 46 milliárd forintra nőtt, majd jött a Covid, amely hatása azonnal jelentkezett és a csökkenés drasztikus volt, 2020.áprilsira már „csak” 13,3 milliárd forint volt az új személyi kölcsön szerződések havi állománya. 2020.májustól ismét nőtt a személyi kölcsön felvételi kedv és az utolsó mért 2022.júliusi hónapban már ismét 46,7 milliárd forint volt ez az érték.


A szabadfelhasználású jelzáloghitelek értéke ugyanezen időszak alatt szintén növekedésen ment keresztül, de ennél a hiteltípusnál -bizonyára a jellege és célja miatt- nem volt ennyire volatilis a trend és a 2015. májusában megkötött 3.8 milliárd forint szerződéses érték 6,6 milliárd forintra nőtt 2022.júlisra.
Külön érdekesség, hogy a mért időszakban a szabadfelhasználású jelzáloghitelek esetében a kimutatott átlagos hitelköltség mutató 6,97%-ról 8,95% között mozgott, addig a személyi kölcsönök esetében ez az átlagos érték 21,75% és 15,64% között változott, a két hiteltípusnál ellentétes irányban.


A személyi kölcsönönök egyértelműen magasabb kamattal érhetőek el, de a fedezetlen jellegükből adódóan kedveltebbek, mint a szabadfelhasználású jelzáloghitelek. A nagy kérdés most már „csak” annyi, hogy jelenleg melyiknek kedvezőbb a kamata? Ehhez megnéztük, hogy milyen ajánlatokat kapunk a hitel.hu hitelkalkulátorában 3 millió forint hitelösszeg esetén 60 hónapos (5 éves) futamidőre személyi kölcsön és szabadfelhasználású jelzáloghitel esetén (tehát nem otthonfelújítási kölcsönre történik a kalkuláció). 

Nézzük a számokat;

Személyi kölcsön kalkuláció eredménye, hogy 12,19% éves kamattól elérhető 76.181 Ft havi törlesztő részlettel*.

A szabadfelhasználású jelzáloghitel kalkuláció eredménye, hogy 8,7% éves kamattól érhető el a legkedvezőbb ajánlat, havi 61.839 Ft törlesztő részlet mellett**.


Jól látszik, hogy az ingatlan fedezet nélküli hitelfelvételnek ára van, de cserébe gyors és rugalmas az ügyintézése.

Nagy Sándor
Szakmai vezető

*Cofidis Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
** UniCredit Szabad felhasználású jelzáloghitel
Az összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).