Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Még mindig jó befektetés az ingatlan vásárlás? Az albérletek növekedése kompenzálja a hitelkamatok növekedését? Konkrét ingatlanokkal mutatjuk mire számíthatsz, ha hitelre vennél és bérbe adnál lakást!

Hogy áll most az új építésű lakáspiac?

Az elmúlt évek erős új építésű ingatlan kereslete 2022 nyarán megtorpanni látszott. Ma már egyértelmű, hogy kevesebb adásvétellel számolnak a szakemberek, de közben a kínálat is szűkül és már csak az igazán nagy fejlesztők -mint a például a Cordia- tudnak megfelelő minőségben és mennyiségben kínálni eladó lakásokat új lakásba költözőknek, befektetőknek egyaránt. Ebben a cikkben azt szeretnénk megmutatni, hogy mire számíthat az, aki abban gondolkozik, hogy a lakást vásárolna hitelre és bérbe adná.


Az albérlet piac a „nyertese” a lakásvásárlás kereslet szűkülésének?

Már az egyik nagy hazai ingtalanhirdető portál is beszámolt arról, hogy a 2022 év végén volt olyan hónap, amikor több volt az albérlet kereső, mint az ingatlant vásárló a weboldalukon. A kereslet növekedése és az infláció hatása megmutatkozott az albérlet piacon is, amelynek köszönhetően -elhelyezkedés, ingatlan állapot, felszereltség függvényében- egy 50 nm körüli 1,5 szobás lakás bérleti díja átlagosan eléri a legalább 250.000 Ft/hó összeget. Nagyjából erre számíthat az is, aki a Cordia „Sasad Resort Sunrise” vagy „I6 Residence” fejlesztésében vásárol ingatlant.


Hogy számoljon, aki be akar fektetni egy lakásba? Mennyi hitelt vehetek fel egy átlagos bérleti díj fedezéséhez vagy hogyan finanszírozza a bérbeadás a lakáshitel törlesztést?

Ha abból indulunk ki, hogy a havi 250.000 Ft bérleti díj a „takaró”, ameddig nyújtózkodhatunk a lakáshitel felvételnél, akkor a hitel.hu lakáshitel kalkulátorában azt nézzük meg, hogy ezért mennyi hitelt kaphatunk. A legjobb ajánlat a cikk írásakor 43.527.295 Ft* hitelösszeg, 30 éves futamidőre, de 20 éves futamidőre is már kapunk 32.492.326 Ft* összegű ajánlatot. Amennyiben azt feltételezzük, hogy akár 300.000 Ft is lehet a bérleti díj, amelyet a kiszemelt lakásért havonta kérhetünk, akkor a lakáshitel kalkulátor számításai alapján akár 52.232.753 Ft* is lehet a hitelösszeg 30 éves futamidőre vagy 38.990.791 Ft* hitelösszeg 20 évre.

Amennyiben, ha megfelelő önerővel (min. 20%) rendelkezünk, akkor azoknak, akik az ingatlanba, mint befektetés hisznek és jól megfontolt bérbeadási stratégia mellett vesznek lakást hitelből, akkor a törlesztő részlet finanszírozása megvalósulhat a bérbeadásból és közben értéknövekedést is várhatunk az ingatlantól.


Állampapír vagy lakásvásárlás a jobb befektetés? És ha mindkettő, egyszerre?

Azzal a gondolattal is eljátszhatunk, hogy ha rendelkezünk készpénzzel és „csak” az önerő összegét tesszük a lakásba és lakáshitelt veszünk fel a „különbözetet” befektethetjük Prémium Magyar Állampapírba, amelynek jelenleg 7 éves típusnál a kamata 16%, akkor mi is történik ilyenkor? A lakáshitel törlesztőt kifizetjük a bérleti díjból, a befektetett összeg pedig jelentősen nagyobb mértékben kamatozik. Így a lakáshitel kamata és az állampapír kamata között „kamatnyereség” keletkezik, miközben értéknövekedésre is számíthatok akár a Coridanal vásárolt ingatlannál. Aki ebben gondolkozik, az mindenképp forduljon befektetési szakemberhez! Mi csak eljátszottunk a gondolattal….

Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu


*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).