Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Meddig drágulnak a lakáshitelek, mi a legjobb megoldás, ha most szeretnék hitelt felvenni lakás vásárlásához? –Most érdemes körültekintőnek lenni!

lakáshitel hitelkalkulátor futamidő kamatperiódus | 2021. November 10. Wednesday

Mi van a lakáshitel kamatok növekedésének hátterében?

A jegybanki alapkamat növelése már ötödik hónapja növekedési pályán mozog és a 2020.06.22.-i rekord alacsony, 0,6%-os mértékről, jelenleg már 1,8%-os mértékre emelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elmúlt 5 ülésén. A Központi Statisztikai Hivatal 2021.november 09.-i jelentéséből már tudjuk, hogy az októberben –az előző év hasonló időszakához képest- elérte a 6,5%-ot a fogyasztói árak emelkedése, amely további kamatemelést jelez előre és az elemzői várakozások legalább 15 bázispontos kamatemelést várnak a Monetáris Tanács novemberi ülésén, de az Európai energiaválság és a forint gyengülése akár szigorúbb döntést is kiválthat. Amennyiben a következő hónapokban az infláció ismét a 2-4%-os jegybanki „tolerancia” sávba kerül, akkor lehet arra számítani, hogy az alapkamat növekedése megáll. Addig az elemzői várakozások alapján a jegybank 2,4-2,5%-ig fogja emelni a kamatszintet.

A hitel.hu lakáshitel kalkulátorában lévő lakáshitelek árazása is leköveti ezt a „negatív” trendet. Mivel a „piaci” lakáshitelek árazása együtt mozog az alapkamattal, ezért további drágulás várható a piaci alapú lakáshiteleknél.

Mire figyeljünk a hitelfelvételnél?

Amennyiben új lakást vásárolunk és megfelelünk a Zöld Otthon Lakáshitel követelményeinek, akkor érdemes azt felvenni, mert a futamidő végéig „fix”, 2,5%-os mértékű kamattal jelenleg a legolcsóbb és leg kiszámíthatóbb hitel új lakás vásárlásra.

Mit tegyünk, ha használt lakásra szeretnénk hitelt felvenni?

Érdemes legalább 5 éves kamatperiódusú lakáshitelt felvenni, de legjobb, ha hosszabb (akár 10 éves) vagy a hitel futamidejével megegyező kamatperiódust választunk. Ez 20 éves futamidejű hitelnél lehet 20 éves kamatperiódus is (A kamatperiódus a hitel futamidején belül az időszak, amikor a bank változtathatja a kamatot és ezzel változik a törlesztő részlet. Amennyiben 10 éves hitelt vesz fel, de 5 éves kamatperiódussal, akkor a futamidő alatt 1 alkalommal változhat a hitele kamata, így a törlesztő részlet. Ha viszont 10 évre vesz fel, de 6 havi kamatperiódussal hitelt, akkor 6 havonta változhat a kamat, tehát a törlesztő részlet mértéke.)! A rövid kamatperiódusú hitelek a jelenlegi bizonytalan jegybanki alapkamat környezetben szinte biztosan növekvő törlesztő részletet vizionálnak a kamatperiódus fordulóján.

Kis törlesztő részlet különbséggel nagyobb biztonság?

A hitel.hu lakáshitel kalkulátorában jelenleg 10 millió forint lakáshitel kalkulációja* esetén 20 éves futamidőre számolva is elég nagy az eltérés a bankok ajánlataiban A legkedvezőbb ajánlat 59.340 Ft/hó**, amely 5 éves kamatperiódussal rendelkezik, de már 61.338 Ft/hó *** törlesztő részlettel 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt ajánlatot is kapunk. Talán megéri havi 2002 Ft-ért a nagyobb biztonság.

Kellő körültekintéssel, tájékozottsággal és lakáshitel kalkulátor használatával pontosabb képet kapunk a különböző bankok ajánlataiban és jobb döntést hozhatunk.

*A kalkulátor beállításánál 300.000 Ft havi jövedelemmel, 35 millió forint ingatlan vételárral számoltunk.

**K&H Bank: K&H üzleti feltételű lakáshitel – csak kamattal, K2 kategória

***UniCredit: Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel piaci kamatozással


Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu