Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Lesz újra olcsó lakáshitel? Fordulat lehet a hitelezésben, amely segíti a lakáshitel tranzakciókat? Vajon tényleg érdemes volt kivárni az eladóknak? Így befolyásolják a hitelek az ingatlanpiac működését!

Az MNB publikus sajtóközleményében található havi hitelezési statisztikából azt olvashatjuk ki, hogy a lakáshitel kihelyezés 2022 májustól tartó meredek csökkenése 2023 februárban megállt és kis mértékű növekedés már látható a márciusi számokban. Ezzel összefüggésben van, hogy a hitelköltség mutató növekedése 2023 januárban érte el a maximumot és azóta folyamatos csökkenést látunk ebben is.

A hitelezés és az ingatlanpiac kéz a kézben járnak. A 2022 tavaszán lezárult 3% hitelkamattal elérhető „zöld hitel program” jelentősen megnövelte az új építésű ingatlanokra a keresletet és jól látszik a KSH adatokban, hogy részben ennek köszönhetően 2022 első ¼ évében 40740 ingatlan cserélt gazdát, míg ez a szám az év utolsó ¼ évében 15164-re csökkent. Sajnos az egyébkénti olcsó(bb) hitelek és a megnövekedett kereslet növelte az ingatlanok építési és értékesítési árát is. A KSH adatai alapján a 2015-ös bázishoz képest közel 250%-os növekedés volt átlagosan a lakáspiaci árindexben.

2022 végére úgy tűnt, hogy a rezsiválság és a magas hitelkamatok egyszerre "ássák meg" az ingatlanpiac sírját, de a tavasz sok meglepetést okozott. Az ingatlan tulajdonosok megtanultak spórolni és emiatt kisebb fűtés számlák érkeztek (persze az enyhe tél is sokat jelentett), az eladók nem estek pánikba és nem volt jelentős árcsökkenés, ráadásul a hitelkamatok is elkezdtek csökkenni. Az építőanyag és építési költségek miatt nem várható, hogy az új építésű ingatlanok árában jelentős csökkenés lesz, de várhatóan kevesebb épül, amely azt jelenti, hogy ez nem lesz kedvezőtlen hatással a használt lakóingatlanok árára.

A 2022-es kamatnövekedés után a magasabb hitelkamatok miatt a felvehető hitelösszeg és a törlesztőrészlet is kedvezőtlenül alakult az adósoknak. Ha magas a kamat, akkor kevesebb hitelt tudunk felvenni ugyanazon törlesztő részletre, vagy több törlesztő részletet kell fizetni, mint korábban ugyanarra a hitelösszegre. Ez most újra változhat…

Az inflációs adatok javulása, az EU pénzek érkezése alapkamat csökkenést ígérnek, amelynek az lehet a hatása, hogy újra csökkennek a hitelkamatok. A hitelkamat csökkenés növelheti a lakásvásárlási kedvet, amely viszont kereslet növekedést jelenthet. Aki eddig kivárt, most talán olcsóbban vehet ingatlant, de ha hitelt kell felvennie ez az előny „elporlasztódott”, mert azt viszont drágábban kapta, így többet fizet vissza. Abban bízhatunk, hogy lehet egy „egyensúlyi” állapot, vagyis a kereslet és a kínálat egyforma mértékű, amelyet támogatnak az alacsonyabb hitelkamatok. Addig is ha lakáshitelt szeretne, akkor használja a hitel.hu lakáshitel kalkulátorát* és/vagy regisztráljon oldalunkon díjmentes közvetítésért!

Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu

*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).