Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Legalább 1 millió ingatlan nincs biztosítva és több ezer lehet az „alulbiztosított” ingatlanok száma is! Lakáshitelt vettél fel az elmúlt 10 évben? Neked biztosan érdemes megnézni most a biztosítási kötvényed! Megmondjuk miért.

A KSH adatai alapján 2023-ban közel 4,5 millió lakás volt Magyarországon, ebből a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 3,3 millió ingatlan rendelkezett „lakossági vagyonbiztosítás” szerződéssel. Ez azt jelenti, hogy több, mint 1 millió ingatlanra nincs kötve biztosítás, amely komoly probléma forrása lehet egy káresemény (lakástűz, beázás, vihar, stb.) bekövetkezésénél, főleg, ha azt életvitelszerűen lakják családok.

 Az otthonunk az egyik legfontosabb és legértékesebb vagyonunk, ezért kiemelten fontos gondoskodni annak biztonságáról és védelméről. Egy lakásbiztosítás megkötése segíthet abban, hogy az otthonunkat különböző kockázatok és veszélyek ellen biztosítsuk, és így bátran élvezhessük mindennapjainkat a tudatban, hogy esetleges káresemények esetén is fedezve vagyunk.

Az egyik legfontosabb ok, amiért érdemes lakásbiztosítást kötni, az az, hogy a biztosítás segítségével fedezhetőek az otthonunkra potenciálisan veszélyt jelentő káresemények, mint például tűz, villámcsapás, víz- vagy gázvezeték-szivárgás, betörés vagy akár természeti csapások. Ezek a károk komoly anyagi terhet jelenthetnek, és akár az otthonunk teljes értékét is veszélyeztethetik. A lakásbiztosítás segítségével azonban ezekre a helyzetekre felkészülhetünk, és az esetleges károk fedezettek lehetnek.

Fontos kiemelni, hogy az ingatlan alulbiztosítottsága komoly kockázatot jelenthet. Amikor az ingatlan értékét nem megfelelően becsülik meg vagy alulbiztosítják, az esetleges káresemények esetén nem leszünk teljeskörűen fedezve, és saját zsebből kell majd fedeznünk a károk jelentős részét. Ez komoly anyagi veszteséget jelenthet, és jelentősen befolyásolhatja életünket és anyagi helyzetünket.

Tekintettel arra, hogy az ingatlanárak növekedése jelentős mértékű volt az elmúlt 15 évben, ezért gyakorlatilag, aki 2010 után vásárolt ingatlant azoknál könnyen lehet, hogy a jelenlegi biztosítási kötvényben szereplő összeg az ingatlan aktuális értéknek csupán egy részét fedezi és ha olyan káresemény következik be, amely miatt jelentősen fel kell újítani az ingatlant, akkor nem fogja fedezni a biztosító, sőt az is lehet, hogy még az ingatlanon teherként lévő lakáshitel kifizetésére sem lesz elegendő a kapott kártérítési összeg.

Ezért kiemelten fontos, hogy a lakásbiztosítást alaposan megválasszuk és megfelelően igazítsuk az otthonunk értékéhez és az esetleges kockázatokhoz. Minden esetben érdemes alaposan áttekinteni a biztosítási feltételeket és azok fedezetét, valamint szükség esetén konzultálni egy biztosítási szakemberrel vagy tanácsadóval, hogy biztosak lehessünk abban, hogy megfelelően vagyunk biztosítva.

A biztosítási összegnek nem az ingatlan (piaci) értékéhez kell igazodnia, hanem az újjáépítési értékéhez, amennyiből újra fel lehet építeni egy ingatlant, ha az megsemmisülne. Ez utóbbira pedig inkább az építőipari anyag és személyi költség növekedései, az energia árak emelkedése és meg a magas infláció van jelentős hatással, nem pedig az ingatlanok piaci árának az elmúlt 15 évben tapasztalt növekedése.

Összességében tehát a lakásbiztosítás megkötése kiemelten fontos lépés az otthonunk és a benne lévő értékek védelme érdekében. Ne hagyjuk, hogy az esetleges károk váratlanul érjenek minket, és gondoskodjunk arról, hogy otthonunk minden eseményre fel legyen készülve és megfelelően biztosítva legyen. 

A 2024.03.01.-2024.03.31. között futó országos kampány alatt bárki lecserélheti lakásbiztosítását évfordulótól függetlenül!
Érdemes ebben is szakértő segítségét kérni. Az OC Finance munkatársait ide kattintva lehet elérni.

Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu