Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Lakásfelújítást tervezel, de még nem tudod miből legyen a finanszírozása? Szabad felhasználású jelzáloghitel vagy személyi kölcsön? Mennyi 5 és 10 millió forint törlesztő részlete a két konstrukcióban? Konkrét ingatlannal mutatjuk a példát!

Sokan vannak, akik ilyenkor vágnak bele a lakás felújításába legyen az teljes felújítás, vagy csak a fürdőszoba, konyha felújítása, esetleg szigetelés vagy nyílászáró csere. A KSH itt elérhető adatai apaján 2022 utolsó ¼ évében 15.164 ingatlan tranzakció volt, amely kb. 50% csökkenés év/év alapon, de az ingatlanpiaci kilátások alapján úgy tűnik, hogy kis alapterületű, felújítandó lakások irányában a kereslet megmarad. Ennek oka a hitelkamatok mellett az alacsony fenntartási költség és a népszerű befektetés (ez a lakás könnyen bérbeadható, akár 250.000 Ft/hó összegért is).

Átlagosan az mondható el, hogy ingatlan állapotától és az igényektől függően 150.000-250.000 Ft/nm felújítási költséggel érdemes számolni. Arra gondoltunk, hogy megnézzük egy konkrét Dunakeszi felújítandó lakásnál mennyi lehet ez a felújítás amennyiben úgy döntünk, hogy megvesszük az ingatlant. Az Otthon Centrum kínálatában itt megtekinthető lakás az egyik legszebb és leg kedveltebb lakónegyedben található, nyugodt környezetben és parkra néző kilátással, patinás épületben, irányára 39,9 millió forint, de mi azt feltételezzük, hogy a „szokásos” 5% alku után kb. 37 millió forint a reális vételár a 47 nm-es lakásra. 

Amennyiben úgy döntünk, hogy személyi kölcsönből finanszírozzuk a felújítást, akkor a hitel.hu személyi kölcsön kalkulátorának használatával 5 millió forint esetében 10 éves futamidőnél, 400.000 Ft jövedelemmel számolva már 75.940 Ft/hó* törlesztő részlettől kapunk ajánlatokat. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy ennek a lakásnak a felújításához inkább 10 millió forint személyi kölcsönre lenne szükségünk, akkor hasonló futamidó és jövedelem esetén a havi törlesztő részlet 159.449 Ft*, de itt már jóval kevesebb ajánlatot kapunk.

Ha a lakást készpénzre vásároljuk és szabad felhasználású, de jelzálog fedezetű hitelt vennénk fel, akkor maradva a 10 éves futamidőnél és az eddigi jövedelemnél a hitel.hu „lakáshitel” kalkulátorának „hitelcél” legördülő menüjének átállításával „szabad felhasználás” célra, akkor a legjobb ajánlat 5 millió forint hitelösszeg esetében akár 62.528 Ft/hó* lehet és 10 millió forint esetében 125.057 Ft/hó* törlesztő részlet ajánlatot kapunk.

A személyi kölcsön előnye egyértelműen a gyors és rugalmas ügyintézés, hiszen ennél a terméknél a legfontosabb adós minősítési szempont a jövedelem és annak terhelhetősége. Az ingatlan nem kerül „bevonásra” az ügyletnél. Ezt a rugalmasságot kell megfizetnünk a magasabb kamatokban.

A szabad felhasználású hitel előnye, hogy alacsonyabb a kamat, ezáltal a törlesztő részlet, viszont itt az ingatlan is fedezet, amely miatt az ügyintézés is lassabb lehet (pl. értékbecslés miatt), de cserébe az összes visszafizetendő 5 millió forint esetében nagyjából 1,7 millió forinttal, 10 millió forint hitelösszeg esetén 4 millió forint lehet kevesebb. Ezért érdemes vállalni a hosszabb procedúrát.

Néhány értékes tipp annak, aki lakást szeretne felújítani hitelből;

1.    Kérj pontos költségvetést táblázatban és e-mailban a kivitelezőtől!
2.    Köss kivitelezési szerződést (határidők, fizetési ütemezés megjelölése)!
3.    Érdemes belső építész/lakberendező segítségét kérni a tervezéshez, sokat spórolhatsz!
4.    Annyi hitelt vegyél fel, amennyit feltétlenül szükséges!
5.    Kalkulálj a hitel.hu kalkulátoraiban és kérd szakértő segítségét!
6.    Regisztrálj oldalunkon és díjmentesen segítünk a legjobb hitel közvetítésével!


Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu

*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).