Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Lakásfelújítás hitelből? Szabad felhasználású jelzáloghitel vagy személyi kölcsön? Melyikkel járok jobban, mi a különbség? Mennyi 5 millió és 10 millió forint kölcsön törlesztő részlete 10 éves futamidőnél? Mutatjuk!

Ingatlanvásárlást követően vagy ősz beálltával sokan játszanak a gondolattal, hogy mi lenne, ha felújítanánk a házat; nyílászáró csere, hőszigetelés, új konyhabútor, modernebb fürdőszoba vagy akár ez mind egyszerre. Amellett, hogy az építőanyag árak jelentősen növekedtek a szakipari munkák díja is sokat változott az elmúlt években. Egyes szakemberek szerint egy felújítandó állapotú lakás esetében akár 250 ezer forint is lehet az egy négyzetméterre jutó felújítási költség. Ebből láthatjuk, hogy egy 50 négyzetméteres lakás teljes (gépészet, nyílászárók, konyha, fürdőszoba, burkolatok) felújítási költsége akár 10 millió forint is lehet. De miből legyen a finanszírozás?

Az egyik megoldás az u.n. szabad felhasználású jelzáloghitel, amelyet akkor tudunk felvenni, ha rendelkezünk ingatlan fedezettel, amelyet a bank elfogad. Többnyire az az ingatlan szokott lenni a fedezet, amelyre a felújítás is történik, de sokszor előfordul, hogy azon már van egy lakáshitel és egy másik ingatlan kerül bevonásra fedezetként (pl. szülői ház). A szabad felhasználású hitel előnye, hogy általában alacsonyabb a kamata és hosszabb lehet a futamideje.

A hitel.hu lakáshitel kalkulátorát a megfelelő hitelcél, 10 éves futamidő, 400.000 Ft/hó* jövedelem és banki termékek használatának vállalásával használva láthatjuk, hogy 5 millió forint szabad felhasználású hitel már 62.528 Ft/hó törlesztő részlettől elérhető. Ugyanezen paraméterek esetén 10 millió forint hitelösszeg esetében 125.057 Ft/hó* a törlesztő részlet.

A másik megoldás a személyi kölcsön. Amely jellegéből adódóan rugalmas, nem igényel ingatlan fedezetet, „csupán” a jövedelmünk a fedezet. Ugyanakkor el kell fogadni, hogy pont emiatt a „fedezetlen” jelleg miatt magasabb a kamata és a törlesztő részlete, de nézzük meg itt is az előző 2 példát a hitel.hu személyi kölcsön kalkulátorában.

Tehát ötmillió forint 10 évre, hasonló jövedelem paraméterekkel már 78.218 Ft/hó* törlesztő részettől elérhető. A tízmillió forint 10 éves futamidőre személyi kölcsön esetében 159.440 Ft/hó* törlesztő részlettel vehető fel a kalkulátor alapján.

Fontos, hogy mindenképp mérlegeljük, hogy a „beruházás” megtérül-e (pl. fűtés számlában) és feltétlenül szükséges-e felvenni a hitelt. Ha igen, akkor érdemes szakértő segítségét kérni!

Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu

*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).