Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Kiverte a plafont a Babaváró hitelfelvétel volumene decemberben, közben jelentős a csökkenés a lakáshiteleknél! Még mindig töretlen a személyi kölcsönök népszerűsége? Mi történik a lakossági hitelezésben? Mutatjuk!

lakáshitel személyi kölcsön hitelkalkulátor | 2023. February 4. Saturday

A Magyar Nemzeti Bank, mindenki által itt elérhető, nyilvános sajtóközleményében megjelentek a decemberi hitelezéssel kapcsolatos adatok és -a várakozásunknak megfelelően- tükröződik benne minden amit vártunk a hitelezéstől.

Sokan terveznek gyermekvállalást, vagy „könnyű” pénz a Babaváró?

A lehetőség meghosszabbításának bizonytalanságából adódó pánikhangulat „tolta” a Babaváró ügyfeleket a bankokba! Rekord összegű folyósítás lett belőle 2022-ben és a december hónapot 70,4 milliárd forinttal zárta a Babaváró, amely a 2022-es év legerősebb hónapja volt és 37,7%-al több, mint novemberben. A Babaváró népszerűsége továbbra is töretlen a fiatalok körében. Az egyszerű ügyintézés, a szabad felhasználás és a 3 gyermek vállalásával teljesen támogatássá váló akár 10 millió forint csábító és a jövőbeni visszafizetés kockázatait feledtetik.

Ne feledjük, hogy még mindig sok olyan település van, ahol 10 millió forintért csinos kis ingatlant lehet vásárolni és az látszik a Babaváró hitelcél esetében, hogy a legtöbben lakáscélra fordítják és ingatlant vásárolnak vagy felújítanak ebből az összegből.

Behúzták a kéziféket lakáshitel felvételénél, de aki akar most is tud olcsón hitelt felvenni, de sokba kerül a tájékozatlanság!

2022, de talán az elmúlt évek lakáshitel folyósításának rekordja 2022.április hónap volt, mert a tavasz második hónapjában az MNB statisztikája alapján 153,9 milliárd forint volt az újonnan kihelyezett lakáscélú hitelek volumene. Ebben biztosan benne volt a már csak szép emléknek mondható „Zöld” hitelek folyósítása is, amely az új építésű ingatlanok piacát is meghatározta ebben az időszakban. A hitelkamatok növekedése, a lakásvásárlók kivárása, az ingatlanpiaci árak növekedése együttesen vezetett oda, hogy 2022 decemberre már „csak” 41 milliárd forint lakáshitelt vettek fel. Ez kb. negyede az áprilisi volumennek, de megegyezik a 2015 szeptemberi adatokkal és duplája a 2015 februári adatoknak. További hasonlóság még, hogy a nagyjából hasonló hitelkamatok voltak 2015-ben is.

A hitel.hu lakáshitel kalkulátorában közel 300 banki hitel azonnali kalkulációjára van lehetőség. Nagyon fontos, hogy aki CSOK-ot vesz fel, annak lehetősége van kedvezményes, 3% kamatozású „CSOK Hitel” felvételére és a lakáshitelek között is találunk akár 8,3% kamatozású hitelt. Ez a kamatszint nem újdonság, mert 2008 és 2015 között, akik hitelt vettek fel, azok ezzel, vagy ennél nagyobb kamattal találkozhattak a hitelszerződés aláírásakor.

Rossz hír, hogy aki kapkod, nem megfelelő bankba megy be, vagy nem tájékozódik körültekintően akár 11% feletti kamattal is találkozhat. Ez kb. 30%-kal magasabb törlesztőt és több millió forint összes visszafizetendő növekedést jelenthet. Érdemes szakértő hitelközvetítő segítségét kérni és lakáshitel kalkulátort használni a megfelelő összehasonlítás érdekében.

Személyi kölcsön karácsonyra, önerőnek, felújításra, rezsi „tartaléknak” vagy bármire? Csak legyen….

Ha tovább elemezzük az MNB sajtközleményét, akkor azt láthatjuk, hogy a lakáshitelek drasztikus csökkenése nem látszik a személyi kölcsön felvételi kedvnél, mert a 2022-es rekord májusi 54,6 milliárd forint folyósított állomány „csak” kb. 50%k-al csökkent decemberig és 26,5 milliárd forint összegben vett fel a lakosság személyi hitelt.

 A hitel.hu személyi kölcsön kalkulátorát használók decemberben átlagosan 1.800.000 Ft személyi kölcsön igényre kalkuláltak. Ha ezt vesszük átlagnak, akkor decemberben nagyjából 14.720 db személyi kölcsön folyósítás történt országosan.

A bizonytalanság és a tájékozatlanság rossz kombináció, de ha a körülmények olyanok, hogy mindenképp szükségünk van hitelre, akkor szakértő segítséggel a számunkra legkedvezőbb megoldást is megtalálhatjuk.

Nagy Sándor

Szakmai vezető