Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Kettős kockázat? Lakáshitel kamatemelkedés és Ingatlanár-növekedés együtt? Valóban milliókat kockáztat, aki tovább halogatja a lakásvásárlást? Megmutatjuk.

lakáshitel hitelkalkulátor lakáspiac | 2024. June 23. Sunday

A lakásvásárlás fontos döntés, amely komoly pénzügyi elkötelezettséget jelent. Sokan gondolkodnak azon, hogy mikor a legjobb belevágni a lakásvásárlásba, és gyakran felmerül az a kérdés is, hogy érdemes-e várni a kedvezőbb hitel/lakásár feltételek reményében. Azonban a halogatásnak két jelentős kockázata van: a lakáshitelek kamatainak emelkedése és az ingatlanárak növekedése.

Figyelem! Idén a kettő kockázat együttes hatása is jelentkezhet.

1. Kockázat: A Lakáshitelek Kamatainak Emelkedése- Magasabb törlesztő?

Az egyik legnagyobb kockázat, amit a lakásvásárlás halogatása magában hordoz, a lakáshitelek kamatainak növekedése. Az ingatlanvásárlások túlnyomó többsége  hitel felvételével valósul meg, így a kamatok alakulása közvetlen hatással van a törlesztőrészletekre és így a teljes visszafizetendő összegre is.

Amennyiben a kamatok emelkednek, a havi törlesztőrészletek is jelentősen megugorhatnak. Ez hosszú távon akár több millió forintos pluszköltséget is jelenthet a hitelfelvevő számára. Tehát, ha valaki most kedvező kamatokkal vehetne fel hitelt, de inkább vár, kockáztatja, hogy később magasabb kamatokkal kell majd szembesülnie.

A kamatkockázat mellett probléma lehet az is, hogy jövedelem terhelhetősége csökken, vagyis kevesebb hitelt vehetünk fel. Amennyiben 1% kamatnövekedés bekövetkezik akár 10%-al csökkenhet a felvehető hitelösszeg, így vagy kisebb lakást kell venni, vagy több önerőt kell biztosítani a lakásvásárláshoz.

2. Kockázat: Az Ingatlanárak Növekedése- Több önerő és/vagy több hitel?

A másik jelentős kockázat a lakásvásárlás halogatásával kapcsolatban az ingatlanárak emelkedése. Otthon Centrum itt elérhető elemző cikke alapján szinte minden ingatlan kategóriában volt árnövekedés 2023 azonos időszakához képest.

Az ingatlanárak növekedése különösen nagy hatással van azok számára, akik későbbre halasztják a vásárlást. Például, ha 5%-kal növekedett egy 30 millió forintos lakás ára egy év alatt, akkor egy év alatt 31,5 millió forintra nőtt. Ez jelentős különbséget jelenthet a szükséges “saját” önerő és a felvenni szükséges hitelösszeg tekintetében is.

Kettős kockázat következményei együtt:

A halogatásból eredően tehát kettő következménnyel szembesülhetünk; Az egyik, hogy magasabb kamatra vehetjük fel a lakáshitelt mint korábban és akár kevesebb hitelt kaphatunk, a másik, hogy többet kell fizetnünk a kiszemelt lakásért, amely több önerőt vagy több -magasabb kamattal felvett- hitelt von maga után.

Mindkettő jelentős mértékben növelheti a vásárlás költségeit, így érdemes alaposan mérlegelni a várakozás előnyeit és hátrányait. A jelenlegi gazdasági környezet és a piaci trendek alapos elemzése segíthet abban, hogy a legjobb döntést hozzuk meg a lakásvásárlással kapcsolatban.

Lakáshitelt vennél fel? A hitel.hu csapata díjmentesen segít és akár egyedi kedvezményekben is részesülhetsz! “Keress, találj, spórolj!”

Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu

*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).