Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Kamtockázatok csökkentése okosan! Fix vagy változó kamatozású lakáshitelt vegyünk fel? Újra érdemes lehet rövidebb kamatperiódust választani? Lakáshitel kalkulátorral gyors számolást végeztünk, mutatjuk az eredményt is.

Az elmúlt nagyjából 10 évben folyamatos kamatcsökkenés volt tapasztalható a lakáshitelek árazásánál, amely trend 2021 nyarán fordult meg. Annak, aki lakáshitel szerződést köt a kamatperiódus választásakor a kockázatainak a mérséklése céljából leginkább azt érdemes figyelembe vennie, hogy a futamidő alatt várható-e, hogy bármilyen irányban változnak hitelkamatok. A képlet egyszerű, mert ha nőnek a hitelkamatok, akkor nőhet, ha csökkennek, akkor csökken a törlesztő részlet. De hogyan járjunk el helyesen és okosan?

Mi is többször irtunk arról korábban, hogy érdemes minél hosszabb kamatperiódust választani, mert az alacsony hitelkamatok fixálása a futamidő végéig az előnyös és helyes döntés. Aki 2021-ben úgy döntött, hogy „fixálja” a lakáshitelének kamatát annak most nem kell aggódnia, mert a törlesztő részlete sem változik, de aki rövid –mondjuk 3, 6 hónapos, vagy 1 éves- kamatperiódust választott, annak az elmúlt közel 1 évben fájhatott a feje törlesztő részlet növekedése miatt, amely akár 20-30% is lehet.

Cikkünk írásakor a hitel.hu lakáshitel kalkulátorában a legkedvezőbb lakáshitel ajánlat használt lakás vásárlásához 10 millió forint lakáshitel felvételével, 20 éves futamidőre, 450.000 Ft/hó jövedelem beállítása mellett 65.094 Ft/hó*, 5.65% kamattal és 5 éves kamatperiódussal. Ez azt jelenti, hogy a futamidő alatt 4 alkalommal -5 évente- árazhatja át a pénzintézet a hitel kamatát, ezáltal a törlesztő részlet nőhet, de természetesen ez történhet kedvező irányban is, amennyiben a kamatkörnyezet azt indokolja.

Amennyiben úgy döntünk, hogy rövidebb, 1 éves kamatperiódusú hitelt szeretnénk, akkor a hitel.hu lakáshitel kalkulátorában a fenti paraméterekkel a legkedvezőbb ajánlat 79.401 Ft/hó**, 7,31% kamattal. Ennél rövidebb kamatperiódust nem lehet választani, mert a bankok mára teljesen kivezették az ajánlataik közül a 3 és a 6 hónapos kamatperiódusú hiteleket.

Ha teljesen kockázatmentes lakáshitelt szeretnénk, akkor a „végig fix” konstrukciót választva, 20 éves kamatperiódussal biztosíthatjuk, hogy a törlesztő részletünk ne változzon a futamidő alatt. Ebben az esetben a hitel.hu lakáshitel kalkulátor használatával a legkedvezőbb ajánlat 67.944 Ft/hó***, 5,35% kamattal, de a legtöbb ajánlat bőven 70.000 Ft feletti törlesztő részlettel van. Ebből is jól látszik, hogy a hosszabb kamatperiódus nem feltétlenül jelent jóval nagyobb törlesztő részletet, de amennyiben a különbség nagy, akkor érdemes elgondolkodni, hogy melyiket válasszuk, mert 10.000 Ft/hó különbség esetén a teljes futamidő alatt akár 2.400.000 Ft lehet a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

A helyes döntésben segít, ha hitelfelvétel előtt;

  1. Körültekintően járunk el és tájékozódunk lakáshitel kalkulátor segítségével
  2. Független hitelközvetitő segítségét kérjük
  3. Csak annyi hitelt veszünk fel, amennyit feltétlenül szükséges és a jövedelmünk terheltségénél figyelembe vesszük a kockázatokat

* Takarék Otthonteremtő Kamattámogatott hitel HUF alapon, 5 éves kamatperiódussal

** Sopron Bank: Határok nélkül, akciós piaci kamatozású, lakáscélú forinthitel, induló költségek nélkül

*** UniCredit: Stabil Kamat Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

Az összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a polgári törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).


Nagy Sándor
Szakmai vezető