Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Kamatplafon? Fontos határt feszegetnek a lakáshitel kamatok! Újra érdemes lakáshitelt felvenni? Nézzük meg néhány példával! Mennyi 10, 20, 30 milllió forint lakáshitel törlesztő részlete 20 évre?

kamatplafon hitelkalkulátor lakáshitel | 2023. October 12. Thursday

A Magyar Nemzeti Bank által minden hónapban publikált statisztika alapján az látszik, hogy a februári mélypont óta enyhe, de növekedési pályán mozog a lakossági hitelezés és a februári 33 milliárd forint új szerződés állomány júniusban már 53 milliárd forintra nőtt. Azt el kell mondanunk, hogy a 2022. májusi csúcs 153 milliárd forint lakossági hitel kihelyezésnek ez így is csak közel a harmada.


Egyértelműen látszik, hogy az állami támogatások és a támogatott hitelek jelentősen befolyásolják a lakás és a hitelpiac működését. A 2022-es rekord összegű lakáshitel kihelyezésben tükröződik az akkor még elérhető, rendkívül kedvezményes kamatozású „zöld hitel” volumene, amely az új építésű ingatlanoknál generált nagy keresletet az ingatlanokra és a hitelfelvételre egyaránt.

 
Jó hír, hogy február óta folyamatos kamatcsökkenés látszik a lakáshiteleknél, amely egyértelműen támogatja a hitelfelvételi kedvet és már több banknál 7-8% közötti kamattal találunk ajánlatot kormány által kezdeményezett „THM plafonhoz” csatlakozással. Mi is megnéztük, hogy mennyi 10, 20, 30 millió forint piaci (tehát nem állami támogatott) lakáshitel kamata és törlesztő részlete használt lakás esetében. Annak érdekében, hogy jól összehasonlítható legyen mindhárom ajánlat, ezért minden esetben 20 éves futamidővel, 400.000 Ft havi jövedelemmel számolunk, figyelembe véve minden banki kedvezményt.

 
Ezen paraméterekkel 10 millió forint lakáshitel a hitel.hu lakáshitel kalkulátora alapján már havi 78.734 Ft/hó törlesztő részlettel elérhető, 7,2% kamattal és 10 éves kamatperiódussal*.
Amennyiben 20 millió forint törlesztő részletére kalkulálunk, akkor a legkedvezőbb ajánlat 163.573 Ft/hó törlesztő részlet, 7,7% kamat és 5 éves kamatperiódussal*.
Végül megnézve a 30 millió forint összeget azt látjuk, hogy 243.515 Ft/hó törlesztő részlettel és 7.81% kamat mellett, 20 éves kamatperiódussal kapunk ajánlatot**.


A számtalan ajánlat közötti eligazodás érdekében érdemes szakértő közvetítő segítségét kérni!


Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu


* K&H Bank: K&H Bank: K&H Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel
** Unicredit Bank: Stabil kamat lakáshitel


A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).