Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Így változott meg a pénzügyi kultúránk! Már nem kell elmenni minden bankba a legjobb ajánlatért! És már itt kopogtatnak az „azonnali” hiteligénylés megoldásai az ajtónkon.

lakáshitel kalkulátor psd2 hitelkalkulátor | 2023. April 9. Sunday

A 2008-as válság előtt a rugalmas szabályozás miatt nehezen voltak összehasonlíthatók a lakás-és fogyasztási hitelek. A bankok a hitelek költségeit -az eltérő kamat és díjszámítási gyakorlataik miatt- átláthatatlanul jelenítették meg a hirdetményeikben és sokszor a hirdetmények is nehezen voltak áttekinthetőek. Ezt nehezítette az is, hogy a különböző devizákban lehetett felvenni hiteleket. Ha valaki úgy is döntött, hogy elmegy minden bankba és begyűjti az összes információt, akkor sem tudta teljes pontossággal összehasonlítani az ajánlatokat, viszont rengeteg idő ment el vele. De ez már a múlt….

Jelenleg olyan szabályozás van érvényben, amely alapján minden banknak transzparens módon kell megjeleníteni a hirdetményeikben a hitelek árazását és költségeiket. Ennek köszönhetően hasonlóan az elektronikai termékekhez vagy a szállásfoglaláshoz, kötelező biztosításokhoz -csak hogy néhány példát említsek- már a hiteleknél is online és azonnali összehasonlításra is van lehetőség. A hitel.hu hitelkalkulátorában is több, mint 300 lakossági hitel (lakáshitel, személyi kölcsön, Babaváró) azonnali és gyors összehasonlítását tudjuk elvégezni, mivel a kalkulátor „mögött” a banki hirdetményekben lévő adatok (kamatok, díjak, kedvezmények, költségek) vannak betöltve. Ha valaki ezeket használja, akkor olyan, mint ha a bankba menne be, csak nem kell ezt megtennie személyesen.

Nem hivatalos mérések alapján azt gondoljuk, hogy legalább minden 3. hitelfelvétel előtt a fogyasztók lakáshitel kalkulátort használnak, hogy előzetesen tájékozódjanak. Az elsődleges szempont az árazás, éppen ezért lehetséges, hogy a legjobb árat sokszor nem a legismertebb banknál kapjuk meg. A legfontosabb szabály a „pontos adatbevitellel, pontos ajánlatok”, ezért fontos, hogy a jövedelmet, a vállalt vagy kötelező banki kedvezményeket, a fedezet -ha van- értékét minél pontosabban vigyük be, mert ezek mértéke befolyásolja az adott ajánlatot, ugyanis, ha a hirdetményekben egy magasabb jövedelemre kedvezményt ad egy bank, akkor annak megfelelő ajánlatot kaphatunk. Természetesen ez nem kötelező érvényű ajánlat és a hitelbírálati folyamaton mindenkinek végig kell mennie. A hitel.hu szakemberei azonban a teljes folyamatban segítenek díjmentesen!

A 2017-ben jelent meg a PSD2, a Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított EU-irányelv. Ez lehetővé teszi, hogy ne csak bankok nyújthassanak pénzügyi szolgáltatásokat, illetve segíti az új digitális szolgáltatások bevezetését. Ettől azt várhatjuk, hogy a következő hónapokban/években jelentősen megváltozik a hitelek igénylésének a folyamata és néhány év múlva már nem csak kalkulálni és összehasonlítani fogunk a hitel.hu oldalán, hanem a hiteligénylés indítása és a hitel folyósítása is teljesen digitálisan történik meg.

Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu
*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).