Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Így spórolhatsz milliókat! Lehet csökkenteni a lakáshitel kamatát? Mindenki nyugodjon meg, most kiderül, hogy miért érdemes most LTP-t kötni lakáshitel mellé!

LTP lakástakarék hitel kedvezmény kalkulátor | 2023. February 5. Sunday

Ez történt korábban; LTP lakáscélú megtakarítás állami támogatás „off”

Néhány éve (egész pontosan 2018-ban) a kormány úgy döntött, hogy a lakástakarékpénztári megtakarításokat nem támogatja tovább és megszűnt az addigi éves befizetésekre adott állami támogatás (maximum 30 % állami támogatás az éves befizetések után, amely 20.000 Ft havi megtakarítás esetén 10 éven keresztüli szerződésnél 720.000 Ft támogatást jelentett). Az utolsó pillanatban még sokan kötöttek új LTP szerződéseket, amelyek közül a 4 évesek hamarosan lejárnak.

Megéri most így megtakarítani lakástakarék számlán?

Úgy tűnt, hogy ez a változás teljesen megöli a lakástakarékpénztárak működését és a legtöbb takarékpénztár be is csukta a kapuit. Ma már csak az OTP és a Fundamenta nyújt szolgáltatást. Aki ma köt új lakástakarék-pénztrári szerződést az mire számíthat, hiszen a megtakarításra kapott kb. 1,6% -os kamat nem igazán csábító ilyen magas infláció mellett, ráadásul már nincs állami támogatás sem „extrában”? Ha a hitel.hu-n is elérhető lakástakarék kalkulátort megnézzük, akkor kiderül, hogy a termék sajátossága, hogy a megtakarítási időszak lejáratát követően kedvezményes hitel is igényelhető.

Hitelkiváltás lakástakarékkal, 2 in 1! Előtörlesztés és kiváltás olcsóbb hitelre?

Ha azt feltételezzük, hogy felveszünk most 10 millió forint hitelt 20 évre, akkor a lakáshitel kalkulátor ajánlatai 8,3%-tól egészen 12% -ig terjedő kamatot mutatnak. Ha a hitellel együtt kötünk LTP szerződést is (mondjuk 32.000 Ft havi megtakarítással, 100 hónapos megtakarítási időre), akkor 8 év múlva az fog történni, hogy a meglévő lakáshitelünk tőkéje már kevesebb (az annuitásos jelleg miatt vélhetően „csak” 1-2 millió forinttal csökken még a hitel tőkéje és kb. 8 millió forint tőke lesz még), de a lakástakarékban felhalmozott megtakarítás betörlesztése tovább csökkenti a tőkét és a „maradék” tőketartozást kiválthatjuk 5,87% THM-es hitelre, amelyet a takarékpénztártól kaphatunk.*

Röviden még 1x, hogy biztos értsem;

  1. 10 millió hitelt felveszünk 8.3 % kamatra, amelynek a törlesztő részlete kb. 83.944 Ft* (várható összes visszafizetendő; 21, 16 millió forint)
  2. 20 évre és kötünk LTP szerződést 32.000 Ft havi megtakarítással, 100 hónapra
  3. 8 év után az annuitásos számítás alapján kb. 8 millió Ft tőketartozás még lesz a hitelből
  4. A lakástakarék számlán összegyűjtött (és kis mértékben kamatozott) kb. 3,45 millió forintot betörlesztjük
  5. Marad kb. 4,55 millió forint tőketartozás, amelyet kiváltunk a kedvezményes kölcsönnel, amelyet kapunk a takarékpénztártól
  6. A hitel továbbra már „csak” 5,87% THM-el** megy, amely kb. 5,5%-os éves kamat
  7. Az új törlesztő részlet 48.000 Ft** lesz, 126 hónapra

Mennyit fizettünk összesen?

  • Az 1. hitellel; 83.944 Ftx100 hónap= kb. 8,395 millió forint,
  • A lakástakarék havi megtakarításaival: 3,45 millió forintot,
  • A kedvezményes 2. "lakástakarék kölcsönnel": kb. 6,05 millió forintot

Összesen tehát (8,395+3,45+6,05) 17,895 millió forintot fizetünk vissza, az 1. hitel 21,16 millió forint összegéhez képest.

A teljes megtakarítás így nagyjából 3-3,5 millió forint lehet, ha okosak vagyunk!

Hitelt vennél fel? Legyél körültekintő, mert milliókat spórolhatsz, vagy nem...

Használd a hitel.hu lakáshitel kalkulátorát és regisztrálj ha segíthetünk!

Nagy Sándor

Szakmai vezető

*Unicredit: Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Piaci kamatozással

**Fundamenta Gyarapodó számla

A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).