Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Válaszok a Hitel „Fizetési" moratórium fontosabb kérdéseire érthetően! 4 Tipp annak, aki körültekintően akarja kihasználni a lehetőségeit!

hitel moratorium törlesztés | 2020. April 3. Friday

A 2020.márcisu 18.-án megjelent 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet alapján mindenki (legyen az vállalkozás vagy magánszemély), aki ezen a napon, 24.00-kor rendelkezett folyósított hitel vagy lízing szerződéssel annak lehetősége van 2020. december 31.-ig a törlesztő részletének és díjainak a megfizetésére a rendelet alapján biztosított halasztással élni.

Mi is történik a gyakorlatban?

A pénzintézet, külön kérés hiányában köteles 2020.12.31.-ig a havi törlesztések és díjak megfizetését felfüggeszteni. Amennyiben a Kormány nem hosszabbítja meg az időszakot, akkor az ügyfélnek legközelebb 2021. január hónapban kell teljesíteni a pénzintézet felé a havi törlesztést és díjfizetést.

Mi lesz a felhalmozódott törlesztő részletekkel?

A kormányrendelet nem tér ki egyértelműen arra, hogy a meg nem fizetett törlesztő részletek utáni kamatokat és díjakat hogyan kell megfizetni, de az MNB szándéka is az, hogy a korábbi törlesztő részlet növekedése nélkül történjen a visszafizetés, amely azt jelenti, hogy vélhetően a futamidő fog min. 9 hónappal meghosszabbodni.

Mit kell tenni, ha mégis fizetni szeretné valaki a havi törlesztőket?

Ebben az esetben külön kérni kell, ezért mihamarabb keresse fel a bankját/pénzintézetének weboldalát, vagy telefonos ügyfélszolgálatát és tájékozódjon a szükséges folyamat és/vagy dokumentum kapcsán.

1 Tipp: Ha hitelt szeretne felvenni (Babaváró, lakáshitel, autóhitel, stb.) a következő 3 hónapban, akkor érdemes inkább fizetni, mert azok az ügyfelek, akik élnek a lehetőséggel vélhetően ezen időszak alatt újabb hitelt nem kaphatnak.

2. Tipp: Ha az adós családfenntartó vagy ebben a 9 hónapban biztonságra törekszik, akkor tegye félre a be nem fizetett törlesztő részleteket és képezzen belőle tartalékot! Amennyiben nem lesz rá szüksége, akkor egy összegben befizetheti később is, de így növeli a járványhelyzet alatt a megtakarításait.

3. Tipp: Ha most nem élne a lehetőséggel és ezt jelzi a bankjának, de később bármikor meggondolja magát, (akár 3 hónap múlva, de legkésőbb 2020.12.31.-ig befizetett törlesztő részletekre), akkor ismét kérheti és felfüggesztésre kerül.

4. Tipp: Több hitele is van? Amennyiben ez alatt a 9 hónap alatt van lehetősége, akkor min. 1 hitelt (áruhitel, személyi kölcsön, hitelkártya) teljes vagy részleges előtörlesztéssel zárjon le vagy csökkentse a hátralévő tartozását. Akár a 2. Tippben leírt, felhalmozott pénzösszeg segítségével a 9. hónap leteltét követően.

Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu