Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

„Fix” kamatozású lakáshitelt vegyek-e fel?

Fix kamat kalkulátor lakáshitel | 2019. April 24. Wednesday

Ahogy a múlthéten beszámoltunk róla, hosszú idő után a Magyar Nemzeti Bank kamatot emelt. Éppen ezért sokaknál bekapcsolt a vészcsengő, hogy itt bizony baj lehet. Nos, mi ezzel azért nem értünk egyet. De az biztos, hogy most kicsit jobban érdemes megsürgetni a hitel ügyintézést, illetve még nagyobb figyelemmel érdemes kiválasztani a hitelünket. Sok pénzt érhet adott esetben.

Mi a pánik oka?

Mi emberek hajlamosak vagyunk megszokni a jó dolgokat és azt természetesnek venni. Így van/volt ez a lakáshitelekkel, és a lakáshitelek kamataival is. Több éven keresztül kimondottan olcsó hitelekhez tudtunk folyamodni. Legyen szó akár jelzáloghitelről, akár személyi kölcsönről. Most viszont sokan felkapták a fejüket, hogy az MNB kamatot emelt (nem a jegybanki alapkamatot), és aggódnak, hogy drágább lesz a hitelük. Nos, ez az aggodalom nem alaptalan. De ahogy mondani szoktuk, nem aggódni kell, hanem higgadt fejjel végiggondolni a történteket, és megfelelően cselekedni.

Miért „fix” hitel?

Először is szögezzük le, hogy nem feltétlen kell fix hitelt felvenni, mindössze az ilyen lakáshitellel nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. A fix hitel lényege ugyanis nem más, mint az, hogy hosszú a kamatperiódusa. Ezáltal egyfajta védőburokként védi a felvett hitelünk kamatát.

Éppen ezért most rendkívül népszerűek az ilyen típusú hitelek. Egyfelől az állam is elég erősen terelgeti a lakosságot a fix hitelek felé. Másfelől pedig itt van egy kis félelem faktor is a levegőben. Ha elkezdenek emelkedni a kamatok, akkor bizony drágulnak a hitelek. Egy rövid kamatperiódus esetén (3 hónap) ez rendkívül gyorsan le is csapódhat a havi törlesztésen. De egy 5 éves periódus esetén már nem kell aggódnunk érte.

Egy rövid példa

A fix hitel viszont drágább. Erre mondjuk, hogy a biztonságnak ára van. Látogassuk meg a hitel.hu kalkulátorát, és számoljunk egyet! A legolcsóbb ajánlat a K&H banktól érkezik havi 72.762 forinttal a 3 hónapos kamatperiódus esetén. Viszont amennyiben 3 hónap helyett 5 évet választunk, akkor már a Takarék Bank a nyerő havi 78.699 forinttal.