Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Ezt tudnod kell a lakáshitel feltételekről!

lakáshitel felvétel számítás JTM példa | 2019. April 24. Wednesday

Oldalunk elsődleges célja, hogy minden lehetséges támogatást megadjon azok számára, akik hitelt, főleg lakáshitelt szeretnének felvenni. Arra jöttünk rá, hogy hiába a kifogástalan kalkulátorok, hogyha mellette nem magyarázunk el egy-két fontos dolgot. Most ezekről lesz szó, tarts velünk!

Fontos a hitelképesség

Sajnos sokan akadnak olyanok a hozzánk fordulók között, akik úgy szeretnének lakáshitelt felvenni, hogy közben szerepelnek a KHR listán (korábbi nevén BÁR listán). A magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy ők hitelt kapjanak. Ilyenkor először is a tartozást kell visszafizetni, és csak utána eshet szó a lakáshitelekről. Mi sem tudunk erre semmilyen kiskaput, ahogy senki sem.

A jövedelem

Fontos tudni, hogy a fizetésünk teljes egészét (értelemszerűen) nem fordíthatjuk arra, hogy hitelt törlesszünk belőle. Ez egy teljesen életszerű szabályozás, amely már nagyon régóta így van. Jelenleg ezt JTM szabályzásnak hívják, vagyis ez egy olyan szám, amely megmutatja, hogy a jövedelmünk alapján, havi szinten mekkora lakáshitel törlesztést vállalhatunk be.

Mértéke nagyban függ attól, hogy milyen lakáshitelt veszünk fel, egészen pontosan, hogy mekkora kamatperiódust választunk. Jelenleg a jövedelem határ 400 ezer forintban van meghatározva, de 2019.07.01-től már 500 ezer forint lesz.

Amennyiben 400 ezer forint alatti a nettó bevételünk, akkor 5 évnél rövidebb kamatperiódusnál 25%-ot fordíthatunk hitelre, 5 és 10 év között 35 százalékot, míg 10 éves kamatperiódus felett 50%-ot.

Viszont, hogyha t9bbet keresünk, akkor ezek a számok 30%-ra, 40%-ra, és 60%-ra ugranak fel.

Egy rövid példa: Vegyünk fel egy 6 éves kamatperiódusú hitelt! Hogyha 380 ezer forint az igazolt nettó bevételünk, akkor ennek a 35 százalékát, vagyis 133 ezer forintos havi törlesztésű hitelt vehetünk fel legfeljebb. Ha viszont 420 ezer forint a nettó keresetünk, akkor a 40 százalékát, vagyis 420.000 forint * 40% = 168 ezer forintot.

Mi ez a kamatperiódus?

Az előző blokkban sokat emlegettünk egy bizonyos kamatperiódust. És tulajdonképpen jelenleg talán ez a legfontosabb tulajdonsága egy hitelnek. Ez a fogalom azt az időszakot jelöli, ameddig a lakáshitelünk kamata nem változik meg, és ezáltal a havi törlesztésünk sem. Ahogy látjuk a Magyar Nemzeti Bank a lakosságot a hosszabb ideig fix kamatozású hitelek felé terelgeti. Ilyen hitelek esetén ugyanis a jövedelmünk magasabb százalékát fordíthatjuk törlesztésre.

Azt azért nem árt tudni, hogy a fix hiteleknek általában magasabb a havi törlesztőrészlete, mint a változó kamatozású lakáshiteleknek. És hogy ezt honnan tudjuk? Nos, a hitel.hu kalkulátorából.

A számítások

Amikor hitelben kezdünk el gondolkodni, akkor az első tennivalónk, hogy megkeressük a hitel.hu kalkulátorát, és számolunk vele. Szinte mindent be tudunk állítani rajta, amire csak szükségünk lehet. Ráadásul számos olyan érdekességre hívja fel a figyelmünket, amelyre elsőre nem is gondolnánk. Ráadásul ezek a tények általában sok pénzt tudnak megspórolni számunkra.

Egy pillanatra visszaugorva a kamatperiódusra nézzük meg, hogy egy adott bank hitelei között milyen különbségek vannak. Egy 15 millió forintos 20 éves hitelre kalkulálva a legelső ajánlat 6 hónapos kamatperiódus esetén a Budapest Bank Piaci Kamatozású Lakáshitele 89.094 forint. Ugyanígy a Budapest Banknál lévő lakáshitel, hogyha 10 éves kamatperiódust választunk, már havi 92.361 forintba kerül.

Emellett a kalkulátor persze számos más különbségre is rávilágít, amelyek elsőre tűnhetnek furcsának, de ezeket a szekértők szépen el tudják magyarázni számodra. És így meg fogod találni azt a lakáshitelt, amellyel valóban a legjobban jársz. Nincs más teendőd, csak kalkulálj egyet és keress fel minket! Legjobb tudásunk szerint fogunk Téged segíteni.