Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Ezt a két hibát ne kövesd el, ha lakáshitelt veszel fel, mert akár milliókba kerülhet! A hitelfelvétel nem bonyolult tudomány, csak időt, körültekintő hozzáállást és türelmet igényel! Nincs elég valamelyikből? Erre is adunk megoldást!

Itt tartunk most; Minden szereplő fejlődött, de van még lemaradás és könnyen „aknára lépünk” ha nem figyelünk!


Az elmúlt 15-20 évben sokat fejlődött a pénzügyi kultúra Magyarországon. Ehhez persze sokban hozzájárultak a banki reklámok, amelyekből megtanulhattunk egy csomó hasznos dolgot, mint például, hogy „hasi tasi nem kér kódot!”. Az elmúlt években a Magyar Nemzeti Bank is eléggé sok szabályt alkotott, hogy a fogyasztók minél biztonságosabban és transzparens körülmények mellett tudjanak tájékozódni a hitelajánlatok között és számos online lakáshitel kalkulátor elérhető az interneten, de attól még ez is egy „piac”. És bizony a piacon az árusok között is van különbség az árban akkor is ha ugyanazt a terméket árulják. Lehet, hogy valaki a mennyiség alapján áraz, van, aki a minőség és van, aki a hozzáadott szolgáltatás alapján. Ha szerencsénk van, akkor nem nagy eltéréssel veszünk meg egy terméket, de valljuk meg őszintén a lakáshitel nem ugyanaz mint 2 kg krumpli vásárlása a vasárnapi ebédhez. Itt komoly pénzügyi veszteség érhet minket, ha rossz „árushoz” megyünk.

Melyek a tipikus hibák, amelyeket ne kövessünk el, mutatunk kettőt!

1.    Online kalkuláltam, megyek a bankba, magamnak intézem, mert most már értek ehhez (is).


Ma már nagyjából minden második hitelfelvétel előtt a fogyasztók tájékozódnak az interneten egy hitel.hu-n is elérhető „összehasonlító” lakáshitel kalkulátor segítségével. Az a tapasztalat, hogy a kalkulációt és az eredmények áttekintését követően a legtöbben a legkedvezőbb törlesztő alapján választanak pénzintézetet és be is mennek személyesen. Mivel azonban a pénzintézeteknek eltérő hitelezési politikájuk van, ezért a fedezetet (ingatlan) és a jövedelmet (munkáltató, jövedelem típusa) eltérő módon veszik figyelembe, mert eltér a hitelezési politikájuk. Sokszor találkozzunk azzal, hogy az adós körülményeinek (önerő, jövedelem, fedezet, stb.) részletes áttekintését követően az eredetileg kalkulált törlesztőrészletnek megfelelő ajánlatot tudunk közvetíteni csak másik pénzintézetnél. Sajnos, ha egy banknál személyesen próbáljuk meg intézni hitelfelvételt nem tudjuk meg, hogy lenne-e jobb ajánlat a piacon, illetve, ha nem kaphatunk hitelt az adott banknál, akkor máshol sem működne a hitelfelvétel. Egy hitelközvetítő ebben is segíteni tud.

 
2.    Kaphatsz egyedi kedvezményt, de nem jársz utána! Ha elég talpraesett vagy, esetleg olyan közvetítő segíti a hitelfelvételt, aki ismeri ezeket a lehetőségeket, akkor ezzel is spórolhatsz.


A hitelkamatok mindenki által elérhetőek a banki hirdetményekben. A lakáshitel kalkulátor is ez alapján mutatja az ajánlatokat. Sokan nem tudják, hogy banki termék használatával (bankszámla) vagy egyedi -például magas rendszeres jövedelem- kedvezmény kéréssel még lehet „faragni” a kamatokból, ami csökkenti a törlesztő részletet. Egyes hitelközvetítő cégek, mint például a hitel.hu anyavállalata -a HC Központ Kft., mint piacvezető hitelközvetítő- egyedi kamatkedvezményekkel is rendelkeznek egyes bankoknál, vagy kedvezményes szolgáltatásokat vehetnek igénybe az ügyfeleik (pl.: díjmentes előtörlesztés), amely szintén kedvezően hat a törlesztő részletekre vagy rugalmasabb szerződéskötési feltételeket jelentenek a hitelfelvételnél az ügyfélnek.


A hitelfelvétel is lehet kényelmes, ha megfélő szakember segíti az ügy megvalósulást, mert a közvetítő segít;

  • Áttekinteni az összes ajánlatot,
  • Segít megérteni a különbségeket,
  • Lobbizik az egyedi kedvezményekért (kamat, feltételek),
  • Moderálja a folyamatot (banki kapcsolattartás, dokumentum gyűjtés),
  • Intézi a hiánypótlást (ha van),
  • Összeállítja a dokumentumokat,
  • Egyeztet az érintettekkel (ügyvéd, közjegyző, bank, értékbecslő, eladó-vevő).

Ez csak néhány fontosabb feladat a hitelközvetítők munkájából. Megoldás lehet tehát ha szakértő közvetítő segítségét kérjük, már csak azért is, mert az ügyfélnek díjmentesen végezzük a tevékenységünket és minden banktól ugyanannyi jutalékot kaphatunk, tehát ezzel is biztosítva van a parttalanságunk és a függetlenségünk. Spórolni akarsz? 

Keress bennünket bizalommal!

Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu