Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Ezekre az „EXTRA” lehetőségekre érdemes figyelned, ha CSOK Pluszt vennél fel! Állami „ingyen milliók” érkeznek januártól a fiataloknak ingatlan vásárláshoz és lesz könnyítés is az első lakás vásárlásához? Mutatjuk mi a lényeg.

csok plusz lakáshitel támogatás hitel babaváró | 2023. November 27. Monday

CSOK Plusz „előzmények”
A pontos részletszabályok még nem ismertek és október óta találgatnak a piaci szereplők is, hogy milyen várható hatása lesz a hitelezésre és ezen keresztül az ingatlanpiacra a kormány által bejelentett CSOK Plusz indulása 2024-ben. Az előzetes bejelentés és a nemrég megjelent törvénytervezet alapján már biztosan látszik, hogy a kormány célja egyértelmű; olyan támogatást fognak adni, amely „vállalt” gyermek után vehető igénybe és a gyermekek számával arányosan növekvő legyen a támogatás. A támogatást pedig 3% fix kamatozású támogatott hitel formájában nyújtja a kormány kiegészítve a tartozás elengedés lehetőségével 2. gyermek után. Meglévő gyermekre nem vehető igénybe támogatás, de a felvehető hitelösszegbe beleszámít a számuk.


Maximális hitelösszeg, maximális elengedés? Nézzük meg 2 példán keresztül
Amennyiben jelenleg gyermektelen fiatal házaspár vállal 1 gyermeket, akkor legfeljebb 15 millió forint hitelösszeg vehető fel, Fix 3% kamatozás mellett, de itt még nincs tartozás elengedés. Ha a házaspárnak már van egy meglévő gyermeke, de vállal még egy gyermeket, akkor felvehet 30 millió forint hitelt, de tartozás elengedéssel még ők sem számolhatnak. A legnagyobb előnyt a maximális hitelösszeg és elengedés szempontjából azok a párok használhatják ki, akik most vállalnak legalább 3 gyermeket. Az Ő esetükben a maximális 50 millió forint lakáshitel felvétellel és a 20 millió forint elengedéssel lehet számolni (amennyiben teljesül a 3 gyermek vállalása). Tehát 30 millió forint hitelt -és 3%-on számolt kamatait- kell visszafizetni.


Az új CSOK PLUSZ milyen „Extra” lehetőségeket jelent, amelyeket érdemes átgondolni azoknak, akik családalapítás és/vagy ingatlan vásárlás előtt állnak?*

Mutatunk 4 "érdeke" pontot:


1.    Meglévő gyermek „beszámítása” az igényelt hitelösszegbe!
Amennyiben már van egy meglévő gyermek -és az egyéb feltételek is teljesülnek, amelyet a törvény és a folyósító bank meghatároz- akkor egy gyermek vállalása esetén 30 millió forint, kettő „újabb” gyermek vállalása esetén 50 millió forint kedvezményes kamatozású lakáshitel vehető fel. Ha viszont kettő vagy több gyermek van akkor egy gyermek vállalása is elegendő a maximális 50 millió kedvezményes kamatozású forint lakáshitel felvételéhez.

2.    Saját lakás albérlet helyett?
Egy gyermeknél már 40 nm, kettő gyermeknél 50 nm, három gyermekénél 60 nm alapterületű új vagy használt laksás vásárlásához is igényelhető a CSOK Plusz. Egy lakásos lakóépület esetében -tehát ha házról beszélünk- 30 négyzetméterrel nagyobb hasznos alapterület mértéket kell figyelembe venni, vagyis egy gyermeknél 70 nm, kettő gyermeknél 80 nm, három gyermeknél 90 nm-nek kell lennie.

3.   Jön egy könnyítés is! Alacsonyabb önerő az első „közös” lakás vásárlásához!
Akik az első „közös” lakásukat vásárolják, azoknak az MNB ajánlásával várhatóan elegendő lesz 10% önerőt felmutatni a jelenlegi 20% minimum helyett. Ez egyes elemzők szerint a jelenlegi ingatlan árak mellett évekkel is lerövidítheti a lakáshoz jutást azoknak, aki szorgosan gyűjtögetik az önerőt, miközben albérletben laknak. Természetesen az egyes bankoknál és az egyes ügyleteknél eltérő lehet ennek a szabálynak az alkalmazása, a bankok előírhatnak nagyobb önerőt is.

4.    Az önrész Babaváró hitellel is előteremthető, sőt, 2024. januártól a felvehető összeg 10 millió forintról 11 millió forintra nő. Ezzel gyakorlatilag azoknak is van lehetőségük lakáshoz jutni, akinek az önerő probléma lehet.

Fontos! A CSOK PLUSZ igénylésénél számos olyan kérdés lehet, amelyben egy független pénzügyi szakértő segítsége könnyebb, gyorsabb és kényelmesebb hitelfelvételi folyamatot eredményez. Kalkuláljon, regisztráljon és vegye igénybe a hitel.hu díjmentes szolgáltatásait!


Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu

*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).