Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Ennyi pénzt húzhatnak ki a bankok a zsebedből 20 millió forint lakáshitelnél! Akár 5 millió forinttal többet fizet vissza, aki nem elég körültekintő. Mutatjuk példával és adunk három egyszerű „trükköt” is, hogy a legjobban járj!

A KSH adatai alapján jelenleg még csak a 2022-as évre vannak teljes adataink, de ebből az látszik, hogy az éves 138 ezer lakáspiaci tranzakciónál kicsit több, mint 93 ezer esetében volt valamilyen arányban lakáshitel felvétellel finanszírozva a tranzakció. Ez megközelítőleg 68%.

Ugyan még nincs meg a teljes éves adat, de az már most látszik, hogy 2023-ban csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma legalább 40%-al az előző évhez képest, de a tranzakciók 54%-hoz igénybe vettek lakáshitelt a vevők, hogy lakáscéljaik megvalósuljanak. Érdekes, hogy a lakáshiteleken belül az állami támogatott hitelek aránya 70%-al, a piaci alapú hitelek aránya „csak” 50%-al csökkent. 

Ennek oka vélhetően az lehet, hogy az új építésű ingatlanoknál igényelhető 3% fix kamatozású „Zöld hitel” 2023. áprilisi megszűnését követően a magas hitelkamatok mellett még az állami támogatás mellett is drága volt a hitelkamat. Az elmúlt hónapokban viszont jelentős kamatcsökkentést tapasztalunk, ami hatással lesz a lakáshitel felvételi kedvre, de nagyon fontos, hogy körültekintőek legyünk, mert óriási a bankok ajánlatai között a különbség. Nem mindig az a legolcsóbb, aki a leg ismertebb! Sőt.

A hitel.hu hitelkalkulátor használatával megnéztük, hogy használt lakás vásárlására, 20 millió forint „piaci” (tehát nem támogatott) lakáshitel esetén, 20 éves futamidőre, 500.000 Ft havi jövedelem mellett mekkora a különbség a legolcsóbb és a legdrágább hitel között a hitel teljes költségét, tehát az összes visszafizetendőt tekintve. Elég nagy, közel 5 millió forint különbséget tapasztaltunk*.

Ezzel a három „trükkel” lehet olcsóbb a lakáshiteled;
1.    Tájékozódj, használj hitelkalkulátort, mielőtt bankba mész, hogy naprakész információd legyenek a különböző bankok ajánlatai kapcsán! Nálunk ki is nyomtathatod a három legjobb a ajánlatot.
2.    Mivel a hitelkalkulátorok a hirdetményekből dolgoznak, érdemes szakértő hitelközvetítő segítségét kérni, aki kapcsolatban áll a bankokkal és ismeri a folyamatokat, akciókat, hitelbírálati sajátosságokat
3.    Hitelközvetítő segít neked az egyedi díj és kamatkedvezmények vagy ha szükséges egyedi hitelbírálati lehetőségek bemutatásában és/vagy ügyintézésében

Lakáshitelt szeretnél? Ne menj bankba, előtte keress minket bizalommal és „Keress, Találj, Spórolj!”!

Nagy Sándor
Szakmai vezető
www.hitel.hu
*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).