Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Csökkennek a lakáshitel kamatok, százezrek maradnak a zsebben! Ha jól választasz ingatlant, akkor a rezsin megspórolhatod a törlesztő egy részét? Aki most jól dönt akár még jobban is járhat, mint korábban!

Az infláció nő, a lakáshitel kamatok mégis csökkennek? A régióan is csökkent a hitelkihelyezés.

Ugyan nem vagyunk közgazdászok és nem is látunk minden gazdasági összefüggést, de az jól látszik, hogy az infláció és a lakáshitel kamatok nem együtt mozognak. A KSH adattábájában az látszik, hogy az infláció folyamatosan nő, az MNB oldalán látható, hogy 2022.szeptember 28.-a óta a jegybanki alapkamat 13%-on stagnál mi mégis azt láttuk, hogy egyes bankok csökkentettek a lakáshitel kamatok árazásán márciusban. Érdekes adalék, hogy a lakáshitel felvétel csökkenése nem egyedi jelenség a régióban, mert az MNB itt elérhető friss elemzésének 17. oldalán jól látszik, hogy Romániában (-2%), Szlovákiában (-34%), Lengyelországban (-39%) és Csehországban (-58%) is csökkent a hitelezés 2022.12./2021.12. hó alapon mérve.

Ha csökken a kamat, akkor kevesebb a törlesztő! Nagy lehet a különbség, használd a hitelkalkulátort!

Több bank is csökkentett a lakáshitelek kamatát márciusban, amely kedvezően hat a hitelfelvételre. A hitel.hu lakáshitel kalkulátorát használva láthatjuk, hogy ha most szeretnénk ingatlant vásárolni és 20 millió forint lakáshitelt vennénk fel 20 évre, akkor a legjobb ajánlat akár 171.041 Ft/hó 8,3%-os kamat mellett (10 éves kamatperiódus, 500.000 Ft havi jövedelemmel számolva). Ekkora összegnél 0,5% kamatcsökkentés kb. 6000 Ft törlesztő részlet csökkenést eredményezhet, amely a futamidő alatt akár százezres vagy milliós összeg is lehet. Másként megközelítve pedig azt mondhatjuk, hogy aki most vesz fel hitelt az ugyanannyi törlesztésért több hitelt kaphat! Az alacsonyabb törlesztő részlet a banki hitelbírálat szempontjából is kedvezőbb lehet. Mindemellett a lakáshitel kalkulátor használatával azt is láthatjuk, hogy a legjobb és a legrosszabb ajánlat között akár 50.000 Ft/hó törlesztőrészlet különbség lehet!


Kisebb rezsi, több hitel? Érzékeny a családi költségvetés az ingatlan fenntartására!

2022. júniustól (ekkor jelentette be a kormány a rezsivédelem szabályainak módosítását) jelentősen megváltoztak a vevői preferenciák az ingatlanok vásárlásánál. Egészen addig az olcsó hitel és az olcsó energiaárak miatt a nagy alapterületű, akár kevésbé korszerű ingatlanok is gyorsan gazdára találtak. Aki ilyen ingatlant vásárolt, annak akkor sem kellett félnie, ha nem volt elég korszerű az ingatlan, mert viszonylag alacsony rezsivel lehetett fenntartani. Olcsó hitel, alacsony rezsi, ez minden ingatlan tulajdonos álma. A 2022-es év második felére látszott, hogy a rezsi és a hitelkamatok növekedését sem lehet megállítani, de aki most vásárol egy korszerű energetikával (nyílászáró, hőszigetelés, esetleg napelem) rendelkező ingatlant, akkor annak ellenére, hogy most magasabb kamattal kap lakáshitelt mint 1 éve az alacsonyabb rezsi „kompenzálja” azokhoz képest, akik egy alacsonyabb hitelre, de rosszabb energetikájú ingatlant vásároltak.


Ha tudni akarod, hogy mennyi törlesztőt „kompenzál” 40.000 Ft/hó rezsit, ezt neked írtuk!

Amennyiben valaki arra kíváncsi, hogy ha 2022 év elején átlagosan 5% körüli lakáshitel kamattal vásárolt volna egy olyan ingatlant, amelynek azóta 40.000 Ft/hó-val nőtt az átlagos rezsije, akkor a számításunk szerint a korábban lakáshitel kalkulátorban számolt 20 millió forint lakáshitel esetében pont ezt a 3% körüli hitelkamat növekedéssel egyenlő. Persze ez egy feltételezéseken alapuló számítás, de talán annak, akinek jelentősen megnőtt a havi rezsije elgondolkodtató lehet, hogy ha eladja az ingatlanát és új, kedvezőbb energetikájú ingatlant vásárol, amelynek a havi rezsije 40.000 Ft-al kevesebb, akkor amennyiben most vesz fel lakáshitel (feltételezve, hogy korábban is 20 millió forint volt a hitel összege), akkor összességében nem kerülne többe az ingatlan fenntartására fordított összeg, de hosszú távon is egy jó energetikájú ingatlanban lakik, kisebb „rezsikockázattal” számolva.

Tipp:
Érdemes használni a lakáshitel kalkulátort és regisztrálni, ha hitelt szeretne felvenni, mert amellett, hogy díjmentesen segítünk még egyedi kedvezményeket is kaphat!

Nagy Sándor
Szakmai vezető

www.hitel.hu


*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).