Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Bezuhant a Babaváró hitel volumene januárban! Már nem olyan népszerű vagy valami egészen más áll a háttérben? Röviden írunk arról, hogy mi történhetett januárban és lesz egy kis tudás frissítés is.

Januárban rekord alacsony volt a Babaváró hitel folyósítás. Mi áll a háttérben? Lerántjuk a leplet!


Bizonyára szó sincs arról, hogy a fiatalok általánosságban kevésbé szeretnének gyermeket vállami, mint eddig. De akkor mi történt januárban? Erre is választ kapunk, ha kettő dolgot átgondolunk; az egyik, hogy a Babaváró hitel 2019-es megjelenésekor a jogalkotó 2022.december 31.-ig történő igénylési határidőt jelölt meg, a másik, amely egyébként ebből a határidőből is ered, hogy 2022. decemberben a legtöbben igyekeztek még kihasználni a lehetőséget mivel nem bíztak abban, hogy meg lesz hosszabbítva a lehetőség elérése. Végül -nem elkapkodva az időt- 2022.december 28.-án jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy meghosszabbítja további kettő évvel a kormány a Babaváró hitel igénylését. Decemberben ezért volt rekord magas 70 milliárd forint, majd januárban rekord alacsony 7 milliárd forint a Babaváró hitel volumen. Az MNB elemzésében meg lehet nézni ide kattintva a pontos számokat.


De miért „volt” ilyen népszerű és szerintünk még lesz is?


Ez egy olyan hitel, amelyet 2019 július elseje és 2024 december 31 között tudunk igényelni. Olyan kamatmentes hitelt vehetünk fel, amelyre nem kell ingatlanfedezet. Mind a kamatokat, mind a kezességet az állam magára vállalja. Ennek a feltétele, hogy 5 éven belül szülessen meg a családba egy gyermek. Ha ez nem történik meg, akkor a kamatokat (büntetőkamattal!!) egy összegben vissza kell fizetnünk, és a hitel is piaci hitellé változik.
Ha viszont a gyermekvállalás is sikeres lesz, akkor az első gyermek után 3 évig nem kell hitelt törleszteni és „kamatmentesen” kell visszafizetni a felvett hitelt. A 2 gyermek születését követően ugyanígy 3 évig mentesülünk és a meglévő tartozásunk majdnem harmadát (30%) elengedik. Sőt, a harmadik gyermek megérkezésekor az egész tartozásunk semmivé válik és a hitel átalakul támogatássá.
Mivel a hitel szabad felhasználású, ezért sokan használták lakáscélra és vagy ingatlant vásároltak belőle (főleg vidéken, vagy nyaralót, telket), vagy felújításra/bővítésre használták fel.

 
Nem mindenki veheti fel! De hogyan igazodjunk el a feltételek között?


Mivel hitelről van szó, ezért számos feltételnek meg kell felelni ahhoz, hogy megigényelhessük a Babaváró hitelt. Talán már sokan tudják, hogy van egy „korhoz kötött” szabály is, vagyis minimum 18 évesnek kell legyünk és legfeljebb 40 évesnek az igénylésnél. Emellett fontos információ, és nem mehetünk el szó nélkül mellette, hogy természetesen hitelképesnek kell lenni. Azaz nem szerepelhetünk a KHR listán, amelyet korábban BAR listának hívtak.

Ha bármelyik feltétel nem stimmel, akkor felesleges megyünk be a bankba a hitelért, éppen ezért azt javasoljuk, hogy szakértő hitelközvetítő segítségét kérje, aki Babaváró hitelt szeretne igényelni!

Kérdése van, vagy szeretné, ha segítenénk? Keressen minket bátran, kalkuláljon és regisztráljon weboldalunkon keresztül!

Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu