Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Bankbetét vagy lakás bérbeadás a „Szochó törvény” árnyékában? Megjelenhetnek a befektetők a lakáspiacon?! Melyik a jobb befektetés; bankbetét vagy lakásvásárlás, akár lakáshitellel? Meglepő számokat mutatunk!

befektetés hitelkalkulátor lakáshitel | 2023. June 5. Monday

A kormány döntése értelmében a 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet alapján a természetes személyeket szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli az szja. törvény szerinti kamatjövedelem után (ideértve az árfolyamnyereséget is). Az ingatlanalap befektetési jegyből származó kamatjövedelem kivételt képez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi 15% szja. mellett 13 % „szochó” megfizetéssel is kell számolni annak, aki pl. bankbetétben tartja a pénzét.

Ezzel a döntéssel a kormány tovább szeretné növelni az adómentes lakossági állampapírok népszerűségét, amely a költségvetési egyensúlyba állításához is hozzájárul. A rendelet megjelenése azonnal látszódott is az állampapírpiaci hozamok alakulásán. Ha nő a kereslet, akkor csökkennek a hozamok. 

Sokan vannak azonban, akik most azon gondolkoznak, hogy mi lehet az alternatív, „szochó” mentes megoldás akkor, ha nem akarják állampapírban tartani megtakarításukat, vagy „diverzifikálni” akarnak (porlasztani a kockázatot és nem csak 1 eszközben tartani az összes megtakarítást). Bizonyára ők megjelennek az ingatlanpiacon a könnyen bérbeadható lakások keresleténél. Ebben a cikkben azt néztük meg, hogy mi van akkor, ha nem elég a meglévő befektetés, érdemes-e hitelt felvenni és mit mutatnak a számok?

Amennyiben rendelkezünk 30 millió forint megtakarítással és egy átlagosan 250.000 Ft/hó összegért kiadható lakást szeretnénk vásárolni 20 millió forint hitel felvételével, akkor mi ezzel a számítással hasonlítottuk össze a bankbetétet és a bérbeadást:



A lényeg, hogy ha 50 millió forintért veszünk egy lakást, amelyet ki lehet adni 250.000 Ft/hó bérleti díjért, akkor megnéztük, hogy a hitel.hu lakáshitel kalkulátora alapján 30 millió forint önerő mellett mennyi 20 évre 20 millió forint lakáshitel törlesztő részlete. Ezt követen átgondoltuk, hogy a bérleti díj mellett még milyen egyéb előnyök lehetnek és azt láttuk, hogy még számolhatunk a bérleti díj és az ingatlan árának növekedésével is. Ez utóbbi kettőnél kis mértékű növekedést számoltunk (5% és 15%) 20 év alatt, amely elég szerény, de inkább visszafogott számokat alkalmaztunk.

Nos, a számok nem hazudnak és úgy tűnik, hogy az ingatlan bérbeadás, mint befektetés akkor is jobb „üzlet” hosszú távon, mint a bankbetét még akkor is ha lakáshitelt veszünk fel.

Fontos azonban, hogy csak annyi hitelt vegyünk fel, amelyet feltétlenül szükséges és hitelfelvétel előtt tájékozódjunk hitelkalkulátor és/vagy szakértő segítségével! 


Nagy Sándor 

Szakmai vezető

www.hitel.hu

*A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).