Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Babaváró hitel igénylése koronavírus árnyékában? Mire számíthat, aki most akar Babavárót felvenni? Van jó és rossz hírünk is!

babaváró hitel felvétele korona vírus | 2020. April 17. Friday

A 2019 nyarán indult Babaváró felvételi kedv igen magas volt és csak az első 6 hónapban közel 500 milliárd forint értékben kötött Babaváró szerződést közel 50.000 házaspár. Ennek több oka van, de a termék szabad felhasználás jellege, illetve a hozzá kapcsolt állami támogatás mértéke volt a legnagyobb erő és sokan „befogták ezt a szelet a vitorlájukba” és éltek a 10.000.000 Ft összegű maximális összeg lehetőségével.

Ma még nem látjuk, hogy a koronavírus okozta pánik a hitelfelvételben miként jelentkezett ennél a pénzügyi terméknél, de több banki vezető visszajelzése is az, hogy ennél is jelentkezhet a csökkenés.

3+1 érv a Babaváró mellett, amely jó hír lehet azoknak, aki most akarják felvenni;

  1. Biztonságos, mert a hitel kamatperiódusa 5 év, így a „a kölcsön kamata a kamattámogatás időszaka alatt csak 5 évente változhat”*
  2. Az indulás óta sokat egyszerűsödött a hitelfelvétel folyamata, akik most veszik igénybe már a kezdeti nehézségek nélkül kaphatják meg
  3. „A törlesztő részlet havi összege a kamattámogatás időszaka alatt - a kezességvállalási díjjal együtt nem haladhatja meg az 50 000 forintot.”*

+1: Továbbra is fedezet nélkül felvehető és a kormányrendelet alapján maximum 30 nap lehet az ügyintézési határidő

Mégis mi lehet az, amire érdemes figyelni. Mutatjuk 3 pontban a rossz híreket is, de egyik sem olyan, amelyre ne lenne megoldási javaslatunk is:

  • Nőhet a kamat, drágul a kölcsön! Az ügyleti kamat mértéke az állampapír átlaghozam függvénye (pontosabban a rendelet így fogalmaz: „A kölcsönszerződésben meghatározott ügyleti kamat mértéke a kamattámogatás időszaka alatt nem lehet magasabb, mint az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: ÁKK Zrt.) által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult - a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló kormányrendeletnek megfelelően számított - átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értéke. Az állampapír-átlaghozamot az ÁKK Zrt. az internetes honlapján minden naptári hónap harmadik munkanapjáig közzéteszi. A közzétett állampapír-átlaghozamot a közzététel naptári hónapját követő hónaptól kell alkalmazni.”* Ez persze csak azoknak lehet probléma, aki nem teljesítik a támogatási feltételeket és kamatot is kell fizetniük.
  • Megoldási javaslat: Ha a felvételen gondolkoznak, akkor nem érdemes várni!
  1. Nehezebb ügyintézés: A járványhelyzet miatt az igényléshez szükséges dokumentumok beszerzése körülményesebb és időigényesebb lehet. Ráadásul a személyes ügyintézés ideje a bankfiókok terheltsége miatt (legtöbb helyen 2-3 ügyfél tartózkodhat egyszerre az ügyféltérben) jelentősen megnőtt.
  • Megoldási javaslat: Kérje szakértő segítségét, aki segít eligazodni a dokumentumok beszerzésének és a feltételek megismerésének útvesztőjében és rendelkezik megfelelő banki kapcsolattal is.! Ezzel időt spórol.
  1. Több bank is szigorított a minimum jövedelmi feltételeken, ráadásul a járványhelyzet által leginkább érintett ágazatoknál lehetnek jövedelem elfogadási szigorítások is. Egyes szektorokban dolgozó adósok finanszírozásának kockázata magasabb lett.
  • Megoldási javaslat: Egyes közvetítők, így a weboldalunk partnere is telefonos/online tájékozhatással és elemzéssel segít abban, hogy a bankok eltérő feltétel rendszerei között megtalálja az Önnek leginkább megfelelő megoldást. Kérje szakértő segítségét és MARADJON OTTHON!
* A "44/2019.(III.12.) KOrm rendelet a babaváró támogatásról" alapján