Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Albérlet vagy lakáshitel? Még mindig jobban járunk, ha hitelt veszük fel? Három ok, amiért érdemes a CSOK-ot is igényelni!

lakáshitel kalkulátor csok hitel támogatás | 2023. January 29. Sunday

Időről-időre előkerül a téma, hogy albérlet vagy saját lakás? Erre a kérdésre próbálunk meg választ adni ebben a cikkben. A legfontosabb kérdés, hogy az ingatlanpiaci körülmények és az infláció milyen hatással van az albérletpiacra?

Az ingatlanpiaci tranzakciók száma jelentősen csökkent 2022-ben és a harmadik ¼ évben már csak fele volt a 2022 első negyedéves adatoknak. Ennek okai a fajlagos négyzetméter árak és a lakáshitel kamatok jelentős növekedése. 2022-ben még jelentős, kétszámjegyű árnövekedés volt a lakóingatlanok átlagos árában, de a piaci várakozások alapján 2023-ban már lassulást vagy csökkenést is hozhat a lakásárakban. A piaci árazású lakáshitelek kamatai is több, mint kétszeresére nőttek. Ezek együttesen is hozzájárultak, hogy sokan úgy döntenek, inkább elhalasztják a lakásvásárlást és bérlettel oldják meg a lakhatásukat. Ez növekvő keresletet jelent az albérletpiacon.

Az infláció (már tudjuk, hogy hivatalosan 14,5% volt) vélhetően meg fog jelenni a bérleti díjakban és a lakásvásárlások elhalasztását erősítheti, de fontos megemlíteni, hogy az MNB 2022-re és 2023-ra is kétszámjegyű bérnövekedés prognosztizált, amely szintén fontos pontja lehet az albérleti árak alakulásnak, mert a nagyobb jövedelem megjelenik a keresletben.

Az önerő továbbra is fontos kérdés lehet. Alapszabály, hogy jelenleg legalább 20% önerővel kell rendelkezni, amely egy átlagos 50 millió forint értékű ingatlan esetén minimum 10 millió forint. Nagyban segíti az önerő kérdését a Babaváró kölcsön, mert sokan vagy ingatlan vásárlásra, vagy önerőre használták fel ingatlan vásárláshoz. Szintén nagy segítség a CSOK és a pótfedezet bevonása (pl. szülők ajánlják fel a családi házat, hogy az önerő hiányát kompenzálják), de sokan vesznek fel személyi kölcsönt is az önerő esetleges pótlásához (ezt nem ajánljuk).

A hitel.hu lakáshitel kalkulátorát használva láthatjuk, hogy 500 ezer forint jövedelem esetén 20 éves futamidőre 20 millió forint hitel akár 171.041 Ft-tal* is elérhető 8,3% kamat mellett. Ha azt számoljuk, hogy 20 év alatt egy átlagos albérletre (mondjuk 150.000 Ft/hó) mekkora összeget fizetnénk ki, talán érdemes megnézni, hogy honnan lehetne meg az önerő?!

Ha a jogosultak vagytok CSOK-ra, akkor emiatt a három ok miatt mindenképp érdemes igényelni akkor is, ha nem vesztek fel hitelt mellé;

  1. Amennyiben CSOK-ot vesztek fel, akkor nem kell fizetni illetéket az ingatlan vásárlása után (4%, érdemes kiszámolni mennyit spórolhattok!)
  2. CSOK mellé igényelhettek kedvezményes „CSOK Hitelt”, 3 % kamatra
  3. A CSOK önerőnek is felhasználható, így csökkenti a felvenni kívánt hitel összegét

Tipp: Kérd szakértő hitelközvetítő segítségét, mert az ajánlatok, kedvezmények és igényelhető támogatások ismerete mellett segít a hitelügylet kényelmes lebonyolításában is!

Nagy Sándor

Szakmai vezető

*Unicredit: Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel Piaci kamatozással

Az összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).