Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

Olcsóbb lesz a lakáshitel, mint az albérlet? Akár átlagosan 50.000 Ft/hó bérleti díj növekedés várhat az albérletben élőkre! Jövőre neked is sokat nőhet a bérleti díjad! Ismét aktuális lehet a kérdés; albérlet helyett saját lakás?

albérlet lakáshitel törlesztő részlet | 2023. September 24. Sunday

Időről-időre fontos kérdés lehet, hogy hol van az a pont, amikor érdemes megnézni, hogy a lakásvásárlás vagy a bérlés a jobb döntés. Az elmúlt hónapokban látványos csökkenésen mentek keresztül a lakáshitelek kamatai (több banknál 10% feletti ajánlatok is voltak korábban), miközben a bérleti díjak növekedésnek indultak. Ennek oka az, hogy a magasabb hitelkamatok és lakáshitel törlesztők miatt csökkent a lakáshitel felvételi kedv.

Ahhoz, hogy pontos (jövő)képet kapjunk kettő dolgot kell megnéznünk; Az egyik, hogy az albérletek árai hogyan alakultak és várhatóan hogyan alakulnak a másik, hogy a hitelkamatok csökkenésével érdemes-e a saját lakás vásárlással inkább lakáshitelt törleszteni. Ehhez nézzünk egy XIII. kerületi új(abb) építésű lakás havi bérleti díj emelkedésének a számítását és ugyanezen lakás lakáshitelre történő vásárlásnak a törlesztő részlet alakulását.

Ha a bázisnak azt tekintjük, hogy 2022-ben béreltünk egy 1,5 szobás lakást garázs nélkül havi 220.000 Ft bérleti díjért és 2023-ban a tulajdonos élt a -14,5%-os!- KSH infláció beépítésével a bérleti díjba, akkor ma kb. 251.900 Ft/hó bérletidíjat fizetünk. Egyébként ezt az albérlet piac is beárazta és ma már nem nagyon találni 250.000 Ft/hó alatt úja(abb) építésű lakást a XIII. kerületben.

De mi fog történni 2024-ben? Amennyiben a 2023-as KSH inflációs adatok -a várakozásoknak megfelelően- elérik a 20%-ot és a lakástulajdonosok érvényesítik a bérleti díjakban ezt, akkor az előbbi példát alapnak tekintve a 2024-ben fizetendő bérleti díj 302.280 Ft/hó is lehet. Ez 50.380 Ft növekedés. Érdemes felkészülni időben erre és megnézni annak a lehetőségét, hogy ugyanekkora összegű lakáshitel törlesztő részletre mekkora összegű hitelt kaphatunk.

A hitel.hu lakáshitel kalkulátorát használva azt látjuk, hogy ha a „Lakáshitel” menüpont alatt a „Törlesztőrészlet” gombra kattintunk, akkor a kalkulátor megmutatja, hogy a bevitt törlesztő részletre mekkora összegű hitelajánlatok érhetőek el a jelenlegi banki hirdetmények alapján. Amennyiben használt lakás vásárlást, 300.000 Ft havi törlesztő részletet, 20 éves futamidőt és 600.000 Ft nettó jövedelmet állítunk be, akkor az eredmény akár 37.211.390 Ft* hitelösszeg is lehet.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha a törvény által előírt min. 20% önerő meglétével számolunk akkor ekkora hitelösszeg egy kb. 46,5 millió forint vételárral vásárolt lakás esetén felvehető, ha megfelelünk a pénzintézet feltételeinek. Jó hír, hogy csak az Otthon Centrum weboldalán jelenleg 258 budapesti, minimum 2 szobás lakásra találunk ajánlatot, 45-50 millió forint közötti szűréssel.

Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu

* Erste Bank: Erste Piaci Kamatozású Lakáshitel 30M-tól

A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).