Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

A hitelkamatok változása kedvez a személyi kölcsön alternatív felhasználási lehetőségeinek! Mi történik, ha a személyi kölcsönt autóvásárlására használjuk? Érdemes, megéri? Nézzük meg 2 millió forintos példával.

autóhitel személyi kölcsön hitelkalkulátor | 2023. February 5. Sunday

A napokban írtunk itt cikkünkben arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank által nyilvános sajtóközleményben lévő statisztikák azt mutatják, hogy a személyi hitelek területén jóval kisebb volt a visszaesés, mint a lakáshitelek esetében. Hogy miért ilyen népszerű a személyi kölcsön már erről is beszéltünk, most egészen más aspektusból közelítjük meg; helyettesítheti-e az autóhiteleket?

Az autóhitelek (autólízing) sem úszták meg a kamatnövekedést

Az elmúlt ½ év alatt megnövekedett hitelkamatok az autóhiteleket sem kímélték. Bizonyára ez is közrejátszott abban, hogy a használtautó eladások csökkentek. Meg kell jegyeznünk, hogy az EUR erősödése és a nemzetközi szinten is végbemenő használtautó drágulás szintén komolyan meghatározta ezt a negatív trendet az autóeladásoknál. Szintén nincsenek könnyű helyzetben a tartós bérlettel foglalkozó vállalkozások, mert bérleti díjakban megjelenő finanszírozás növekedés jelentősen növelték a bérleti díjakat, amelynek hatására csökkent a kereslet ebben a szegmensben is.

Hogy néz ki, ha autóhitelt/lízinget szeretnék? Mi kell hozzá?

Általában az autóhitel/lízing felvételekor a finanszírozó meghatározza a minimális önerőt, amellyel rendelkezni kell a vásárlásnál. Ez legalább 20%. Tehát egy 2.600.000 Ft értékű személyautó esetében min. 520.000 Ft-al rendelkezni kell. Emellett, ha autóhitelt/lízinget veszünk fel, akkor a gépjármű törzskönyve „letétbe” kerül a finanszírozónál (tehát bekerül a fiókba ameddig nem fizetjük ki), amely azt vonja maga után hogy csak a finanszírozó engedélyével vagy a hitelszerződés lezárásával lehet. A kölcsön fedezete a gépjármű, de a bírálat alapja főleg a jövedelem.

A cikk írásakor megnéztünk a CIB Lízing, az Euroleasing és a Cofidis oldalán is elérhető kalkulációkat 2 millió forint összegre (casco nélkül). Azt tapasztaltuk, hogy a legolcsóbb ajánlat 14,3 % volt (Cib Lízing, HUF-Fix 60 hónap termék, 48.742 Ft/hó törlesztő részlet), de találkoztunk több 20%- feletti ajánlattal is.

Versenyben lehet-e a személyi kölcsön? Nézzük mit mutat a hitel.hu a személyi kölcsön kalkulátor!

A személyi kölcsön jellegéből adódik, hogy a fedezet a jövedelem. Már egyből fel is merül a kérdés, hogy ha személyi kölcsönből veszek autót, akkor bármikor eladhatom-e? Igen, mert nem az autó a fedezete a kölcsönnek! Itt már van is egy jelentős különbség. De valljuk meg őszintén a számok döntenek, nem? Na, de olcsóbb-e a személyi kölcsön?

A személyi kölcsön kalkulátor paramétereibe beírjuk, hogy „szabad felhasználás”, 2 millió forint hitelösszeg, 60 hónap futamidő. Hopp, nem kell önerő! 2:0 a személyi kölcsönnek! Most már izgulok, hogy a számok mit mutatnak.

A kapott ajánlatok alapján elmondhatjuk, hogy akár 11,89% kamattal is elérhető személyi kölcsön termék (CIB Előrelépő személyi kölcsön, Aktív 450 termék, 44.377 Ft/hó törlesztő részlettel), de 45.000 és 48.000 Ft/hó között egész nagy a választék, mert több bank és 9 termék ajánlatot kapunk.

3:1 a személyi kölcsön javára, de miért is?

Megállapíthatjuk, hogy ugyanazon paraméterezés (hitelösszeg, futamidő, jövedelem) mellett a személyi kölcsön három ponton is „verte” az autóhitel/autólízing ajánlatokat;

  1. Nincs szükség önerőre! Ha nincs, akkor is meg tudom venni a kölcsönből az autót.
  2. Bármikor eladhatom az autót, mert a törzskönyv a zsebemben marad
  3. Általában igaz, hogy jelenleg olcsóbb, vagyis kevesebbet kell fizetnem

Hitelt vennél fel? Legyél körültekintő és használd a hitel.hu személyi kölcsön kalkulátorát!

Használd a hitel.hu lakáshitel kalkulátorát és regisztrálj, vagy keress minket ha segíthetünk!

Nagy Sándor

Szakmai vezető

A cikkben vagy a hitel.hu hitelkalkulátorban összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra).