Ezt az oldalt jelenleg {{vm.currentVisitors}} ember nézi

3 gyermek+”home office”= olcsó családi ház keresése? Így vásárolhatsz kevés önerővel prémium családi házat Budapest közelében 30 millió alatt! Mutatjuk példával és néhány hasznos tippel!

home office családi ház kevés önerő | 2020. September 16. Wednesday

Az idei év –főleg a koronavírusnak köszönhetően- az ingatlanvásárlási szokásokat is átírta és az már most jól érezhető, hogy a nyaralók, a hétvégi házak és a Budapest agglomerációjában lévő családi házak és építési telkek iránti kereslet nem csökkent, sőt, egyes területeken jelentősen nőtt is.

Ennek az az egyik nyilvánvaló oka, hogy a tavaszi karantén időszakban sokan nehezen élték meg a bezártság érzést egy kisebb lakásban egy, kettő, főleg három vagy annál is több gyermek társaságában. A másik ok, hogy a „home office” során a munkáltatók és a munkavállalók is a kényszer szülte megoldásból egy hatékony munkavégzési módszert tudtak kialakítani.  Bármelyik is legyen a kettő ok közül, amelyik épp minket érint, mindkettő esetén szívesebben vágyunk egy kertes ház teraszára vagy udvarára a főváros közelében!

A közvetlen Budapest melletti településeken (Dunakeszi, Érd, Budaörs, Göd, Törökbálint, stb.) gyakorlatilag lehetetlen küldetés ebben az árkategóriában megfelelő ingatlant találni, de ha nyitottak vagyunk a falusi/vidéki életre –vagy kifejezetten épp azt keressük!-, akkor már 50 km távolságara is találunk érdekes településeket és „ékszerdoboz” házakat. Ilyen például Kálló is, amely Budapesttől 55 km-re fekvő település és az M3 autópályán elindulva, Bagtól mindössze 20 km-re található.

Véletlenszerű keresésünk egyik eredménye egy csodaszép állapotban lévő, 2019-ben teljes körűen, ízlésesen és stílusosan felújított 3 szobás, 95 nm alapterületű parasztház, közel 3300 nm saját telekkel. Az ingatlanról készített drónos videót ide kattintva lehet megtekinteni. Az irányár 27,5 millió Ft, tehát ebben még az alku is benne van!

Az ingatlan „Lakóház és udvar” besorolású, összkomfortos, ezért mindenképp hitelezhető. Szóval ha „fullra” ki akarjuk használni a lehetőségeket a példa kedvéért igénybe vesszük a 10 M összegű Babaváró hitelt önerőnek –hiszen 3 gyermek nevelésére készülünk az új környezetben!-, akkor már a vételár közel 40%-a (pontosan 36,36%) rendelkezésre áll. Erre szükségünk is lehet, mert a kisebb településen a bankok kisebb finanszírozási arányt alkalmaznak (alapban a vételár 80%-a lehet, de a kisebb településeken érdemes 60%-al számolnunk).

Erre érdemes odafigyelni, mert aránya és szabálya eltérő pénzintézetenként! Az építés módja kapcsán szintén eltérő a banki gyakorlat, így ha az első bank nem hajlandó befogadni fedezetként a „vegyes” vályog+tégla falazatú ingatlanokat, akkor nem szabad pánikba esni, hanem –akár már előre!- érdemes szakértő „hitelközvetítő” segítségét kérni, aki eligazodik a banki szabályokban és megtalálja a megoldást!

A különbözetre, amely 17,5 M Ft, a mai napon hitelkalkulátorunkban végzett kalkuláció alapján (400.000 Ft nettó összes jövedelemmel, 20 éves futamidő mellett, 10 éves kamatperiódussal) már 100.506 Ft-tól kapunk ajánlatot*.  Ez mindenképp kevesebb összeg, mint egy fővárosi lakás havi bérleti díja, miközben nem elhanyagolható tényező a zöld környezet és a nyugodt, falusi élet. Kalandra fel!



*A kalkulátorunkban kapott eredmények a bankok mindenkori hirdetményei alapján kerülnek számításra és nem minősülnek ajánlatnak, részletes tájékoztatást itt talál.



Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu